Ankara'nın Çubuk ilçesinde görev yapan öğretmen Zafer Sarı, otomobillerde sarsıntıyı önleyecek koltuk sistemi icat etti. TÜBİTAK teşviki de alan mucit öğretmene, Türk Patent Enstitüsü tarafından incelemeli patent de verildi.
Çubuk ilçesindeki Aşağı Çavundur Ortaokulu'nda öğretmenlik yapan Matematik Öğretmeni Zafer Sarı, otobüslerde yapılan ani frenlerden ve bunun sonucu oluşan sarsıntılardan bıkınca bu konuda bir icat yapmaya karar verdi. Sarı, uzun süre üzerinde çalıştığı proje ile otomobillerde sarsıntıyı önleyecek koltuk sistemi icat etti.
Otomobil kullanırken emniyet kemeri takmak istemeyenler için özellikle hayati değeri olan proje hakkında bilgi veren Sarı, "Toplu taşıma araçlarını sabah ve akşam kullanan biri olarak özellikle ani frenler olmak üzere duraklarda yolcu indirip bindirmelerde yapılan firenler beni çok fazlasıyla yoruyordu. İnsanın en verimli saatleri olan sabah erken saatleri otobüslerde meydana gelen sarsıntılar nedeniyle yorgunluk oluşurken, insanlarımız istenen oranda verimli olamıyor. Bunu her gün yaşayan biri olarak çok iyi biliyordum. Buna nasıl bir çare bulunabilir diye uzun süre düşündüm. Otobüslerin koltuk sistemlerini inceledim. Sonunda 'taşıt içindeki canlılar için koruma sistemi' diye isimlendirdiğim icadımın çizimlerini yaptım" dedi.
Üzerinde uzun süre çalıştığı koltuk sistemi ile ilgili Türk Patent Enstitüsü'nden incelemeli patent aldığını söyleyen Sarı, buluşunun duran veya hareket halinde olan taşıtların ani frenleme ya da çarpma durumlarında canlı üzerinde meydana gelebilecek ölümcül derecede ileri yönlü hareketin gerçekleşmesine engel olan ve konfor sağlayan bir sistem olduğunu belirtti. Bu sistemin canlının zarar görmemesi için canlının üzerinde oturduğu cisimle taşıt zemini arasına yerleştirmek için geliştirildiğini kaydeden Sarı, "İki parçadan oluşan sistemden biri çarpma ve frenleme anında etrafında hem dönme hareketi hem de ileri ve geri yönlü doğrusal hareket yapabilmektedir. Diğer bir parçada ana parçanın dairesel ve doğrusal hareketlerini mikro saniyede yapması ile cismin üzerinde oturan canlının korunmasını sağlamaktadır. Örnek verecek olursak bir otobüs veya dolmuşta yolculuk yapan ve emniyet kemeri takmayan bir yolcu, şiddetli çarpmanın etkisiyle sistem sayesinde artık savrulmayacak ve bu şekilde zarar görmesi engellenmiş olacaktır. Projeme Türk Patent Enstitüsü tarafından incelemeli patent aldım. Bu demek oluyor ki bu projenin dünyada bir benzeri henüz bulunmamaktadır. Ayrıca bu raporun sonucunda TÜBİTAK teşviki de aldım" diye konuştu.
Buluşu hakkında araştırma yaparken görüştüğü pilotlar sayesinde özellikle uçak gemilerine iniş yapan uçakları kullanan pilotların çok işine yarayacağını öğrendiğini söyleyen Sarı, "Buluşumun asıl can alıcı hedefi ise savaş gemilerine iniş yapan F-16 tarzı uçaklardır. Bu uçaklara yaklaşık 400 km/sa hızla 30-40 metrelik bir alana iniş yaptıklarında pilotlar üzerinde büyük olumsuzluklar oluşturmaktadır. Bu nedenle de pilotlar erken emekli olmaktadır. Ayrıca bu buluş makam araçlarında seyahat eden bürokratların daha konforlu ve güvenli bir yolculuk yapmasını sağlayacaktır. Buluşum sayesinde bu olumsuzluğun ortadan kalkacağını çok rahatlıkla iddia ediyorum" şeklinde konuştu.
Buluşu ile ilgili bilgileri Mercedes ve Audı firmalarına gönderdiğini ve onlardan da görüş aldığını ifade eden Sarı, en büyük hayalinin yerli yapımı taşıtlarda bu buluşunun değerlendirilmesi olduğunu sözlerine ekledi.
(ND-CC-Y)

07.01.2013 11:17:15 TSI

Editör: Wan Haber