Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde İlçe Hastanesi tarafından Cumhuriyet Ortaokulunda 131 öğrenciye "yeterli ve dengeli beslenme" konularında seminer verildi.
Seminerde; yanlış beslenme alışkanlıkları, beslenme ve kanser ilişkisi, süt ve süt ürünlerinin önemi, obezitenin önlenmesi, fiziksel aktivite ve hareketli yaşam, ağız diş sağlığı ve kişisel hijyen kuralları ile ilgili konularda bilgilendirme yapıldı.
Seminerde konuşan İlçe Hastanesi personelinden Sağlık Memuru Sadettin Gün, sabah kahvaltısının önemine değinerek," Arabayı çalıştıran benzin, vücudumuzu çalıştıran besindir. Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücudumuz besinlerin tümünü kullanır. Sabah kalktığımızda kahvaltı yapmazsak beynimizde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda biz, yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı gibi sıkıntılar yaşarız. Güne sağlıklı başlamak, yorgunluk duymamak, derslerimizi dikkatli bir şekilde dinlemek ve başarılı olmak istiyorsak mutlaka her gün sabah kahvaltısı yapmalıyız."dedi.
Okul çağının, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsadığını ifade eden Gün,"Bu çağ büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşında başlar. Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder. Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir." diye konuştu.
(MU-EFE)

24.12.2012 12:05:41 TSI

Editör: Wan Haber