Silifke ilçesinde Mersin Valiliği koordinasyonunda, Silifke Kaymakamlığı Müze Müdürlüğü tarafından "Tanıyalım, Koruyalım, Yaşatalım" adı altında Sosyal Destek Projesi başlatıldı. Proje kapsamında kültür varlıklarının tanıtılması ve korunması kapsamında müze ve ören yerlerinde sanatsal faaliyetler yapılıp, ören yerlerine geziler düzenlenerek çocuklarla tarihi eserler arasında iletişim kurulması hedefleniyor.
Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk, müze içerisindeki tarihi eserlerin resimlerini yapan çocukların çalışmalarını inceledikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin 6-18 yal grubunu içeren örgün eğitimde, ilköğretime devam eden çocuklar ile sosyal risk grubundaki çocuklar tespit edilerek toplam 360 öğrenciye yönelik olarak uygulanmaya başlandığını kaydetti.
Proje uygulamasının 24 Aralık'ta başladığını ve 18 Mayıs 2013 tarihine kadar devam edeceğini ifade eden Öztürk, projenin kültür varlıklarının tanıtılması ve korunması ile ilgili olup, bu çerçevede müze ve ören yerlerinde sanatsal faaliyetler yaparak, çocuklar ile tarihi eserler arasında iletişim kurulmasının sağlanacağını belirtti.
Bu amaç doğrultusunda çocuklarda tarihi değerlere karşı farkındalık bilinci oluşturulabileceğini, tarihi değerlerin korunması, yaşatılması ve tanıtımında birer gönüllü olarak yetiştirileceğini vurgulayan Öztürk, bugüne kadar yapılan faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi:
"Kültür varlıklarının tanıtılması ve korunmasına yönelik projede görevli öğretmen ve Emniyet görevlileri 21 Aralık 2012'de düzenlenen Neyi Nasıl Niçin Korumalıyız? konulu seminere katılmıştır. 2425 Aralık 2012 tarihinde toplam 53 öğrenci Tarihi ve Arkeolojik Özellikler konulu seminere katılmıştır. 53 çocuk Müzede gördükleri eserlerin resimlerini Ressam Halit Aker tarafından resim bilgisi alarak yapmışlardır. Çocukların resimleri 29 Aralık 2012'de Müzede sergilenmiştir. Sergiye çocuklar aileleri ile birlikte katılmışlardır. 53 öğrenci Rehber eşliğinde ilçe merkezindeki arkeolojik ve tarihi alanları gezmiştir."
Şuanda proje kapsamında öğrencilerin müze içerisinde bulunan eserlerin resimlerini yaptığını ve bu resimlerin de sergileneceğini anlatan Öztürk, projenin diğer aşamaları konusunda şu bilgileri verdi:
"Projenin en son ayında şenlik düzenlenecektir. 360 kişilik çocuk gurubuna Uzuncaburç-Diokaisareia antik kentinde ki tiyatroda Duvarsız Sanat Tiyatrosu tarafından antik dönemi vurgulayan bir oyun sergilenecek Aynı ortamda Silifke Polifonik Çocuk Korosu ve Bale Derneği hazırladıkları müzik gösterisini 360 kişilik çocuk gurubuna sunacaklar. Tiyatro ve Müzik dinletisinden önce 360 çocuk ve 20 görevli ile birlikte Uzuncaburç-Olba arasındaki tarihi Roma Yolu'nda yürünecek ve her iki antik kent gezilecek."
(MŞN-AKL-Y)

08.01.2013 10:55:49 TSI

Editör: Wan Haber