Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere yönelik düzenlediği 'Sınav Atölyesi'nde konuşan eğitmen Özden Özdemir, öğrencilerin meslek seçiminde çevreden gelen baskılara karşı, yapmak istediği mesleği iyi ifade ederek anlatmaları gerektiğini söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, üniversite sınavına hazırlanan gençlerin motivasyonlarını arttırmak ve stresle baş edebilmelerini sağlamak amacıyla başlattığı 'Sınav Atölyesi'nde 'Stres Yönetimi' konulu eğitim semineri düzenlendi. Yenimahalle Kültür Merkezi'nde gerçekleşen seminerde, eğitmen Özden Özdemir, öğrencilere sınav stresi konusunda bilgi verdi.
Bilgi yoksunluğunun insanları strese sokan en önemli sebeplerden biri olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Çevrenizde sizlerden beklentileri olan insanlar var. Anne, baba, komşu ve akrabalar bir beklenti içerisine giriyor. Çevredeki diğer çocuklar ile kıyaslama yapıyorlar. Hayatınızın her safhasında kıyaslanacaksınız. Stresin insan üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunur. Hayatta her durumda hedeflediğiniz yolda ilerleyebilmek için elinizdeki kaynakları bilmek ve bu kaynakları iyi kullanmak gerekiyor" dedi.
Eğitmen Özden Özdemir, stresle baş edebilmenin genç yaşlarda daha kolay olduğunu vurgulayarak, "Gençlerden beklentiler çok fazladır. Talepler sadece çevreden gelmez. Kişinin kendisinden de beklentisi vardır. Eğer talepler sizin sahip olduğunuz bilgi ve beceriye oranla daha ağırsa stres denen olgu karşımıza çıkıyor. Bütün organizmayı hapis altına alıyor" diye konuştu.
Ülkede bir sınav gerçeği olduğunu aktaran Özden Özdemir, "Bu sınavlar, başta öğrenciler olmak üzere aileler üzerinde de stres yapıyor. Meslek seçme tamamen sizin kendi kararlarınızla olmayabilir. Çevrenizin de sizden beklentileri olabilir. Çevrenin beklentileri bazen sizin kararınızmış gibi oluyor. Stresinizi azatlamanız için kendinizi çok iyi ifade edebilmeniz lazım. Hangi mesleği istediğinizi, sizin için neden gerekli olduğunu, çevrenize iyi anlatmanız lazım. Kendi gücünüze en uygun olanı seçip, bu doğrultuda ilerlemek lazım" ifadelerini kullandı.
(SK-Y)

18.01.2013 11:51:40 TSI

Editör: Wan Haber