Yüksekokulun seminer salonunda gerçekleştirilen eğitimi, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nden (KETEM) Dr. Elif Demir verdi.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda; KETEM’in, Sağlık Bakanlığı Daire Başkanlığı işbirliğiyle meme ve rahim ağzı, kalın bağırsak kanserinin erken tanısını sağlamak amacıyla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet verdiğini söyledi. Soğanda; merkezlerin kuruluş amaçlarının toplumun kanser, erken teşhis ve tarama yöntemlerinin önemi hakkındaki farkındalığını artırmak, erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, tüm bu faaliyetler sonucunda da kanserlerin görülme oranını azaltmak olduğunu kaydetti.

Dr. Elif Demir ise, amaçlarının eğitimlerle kişilerin erken yakalanabilir kanserlerin test ve muayeneleri hakkında farkındalıklarını arttırmak, bu konuda onları motive etmek ve kontrol yaptırma alışkanlıklarının geliştirilmesine destek olmak olduğunu söyledi.

Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamının ücretsiz olduğunu dile getiren Demir, “Kanser taramalarınızı; 30-65 yaş aralığındaki tüm kadınların rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri ve 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin kalın bağırsak kanseri taramalarını KETEM’de ücretsiz yaptırabilirsiniz” dedi.

Editör: Wan Haber