Düzce İl?Milli Eğitim?Müdürlüğünün düzenlediği 1. Matematik Panelinde öğrenciler konuştu, öğretmenleri dinledi. Kim Korkar Matematikten konulu panelde ilk ve ortaöğretim öğrencileri kendi bakış açılarına göre matematiği anlattı.
Sıla Kiremitçi'nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, ortaokul öğrencisi Kadir Yücedağ Matematik ve Teknoloji, Kaan Bektaş da Günlük Hayatta Matematik konulu bir konuşma yaptı. İlkokul öğrencilerinden Enes Akyüz Eğlenceli Matematik, Hazel Yetikcan da Matematik Sınıfı nasıl olmalıdır başlığı altında sunumlarını gerçekleştirdi.
Panel öncesinde konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, öğrencilerin matematikten korktuğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "İlimiz genelinde yaptığımız araştırma sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre, matematik dersi maalesef diğer derslere göre öcü gibi gösterildi. Başarısızlık nedenleri maalesef öğretmenlerimize bağlandı. Böyle bir haksızlık söz konusu oldu. Burada bugün öğrenci bakış açısından matematikle ilgili öğrencilerimiz sizlerle birlikte olacaklar. Kesinlikle eleştirisel yaklaşım söz konusu değil. Öğrenci bakışı açısından matematik ele alındı. Öğrenci, problemleri ben çözemem gibi özgüven eksikliği duyuyor. Yetersiz olduğunu düşünüyor. Hepimiz çözebiliriz ama çözümü istememiz şart."
Yazıcı'nın konuşmasının ardından öğrenci gözü ile matematik anlatıldı. Matematiğin günlük hayatta kullanımı konulu bir konuşma yapan Kaan Bektaş, matematiğin hayattaki önemini şöyle anlattı: "Öğretmenlerden en soyut bilim olan matematik ihtiyaçtan doğmuştur. İnsan yaşamı matematik üzerine kuruludur. Matematik, matematikçilerin ürettiği formüller değildir. Varoluştan geleceğe, insan yaşamını kolaylaştıran, geliştiren vazgeçilemez bir olgudur. Temeli bu kadar sağlam ve doğal bir süreçten doğmuş bu bilim ülkemizde gerekli hassasiyette öğrenilememiş. Öğrenci niye öğrendiğini bilmiyor. Ne işime yarayacak diye düşünüyor. Sınıfta kalmamak geçer not almak için öğreniyor. Matematik öğrenmek, başlı başına bir kazanç. Aynı zamanla sistemli ve düzenli çalışabilmeyi ön yargılardan uzak sabırlı olmayı öğrenmektir. Hayata farklı gözle bakabilmeyi öğrenir. İnsanın yorum yapabilme yeteneğini geliştirir. Zihin yetenek gelişmesine yararlı olur. Sosyal bilimlerde de vazgeçilmezdir.?Sizlerden beklentimiz matematiği anlatırken kişiliğimize ve hayatla ilgisine de bize aktarmanız. Madem tüm bilimlerin anahtarı matematik o zaman iyi tanımalıyız."
Kadir Yücedağ, Matematik ve Teknoloji, başlıklı konuşmasını slayt gösterisi eşliğinde verdiği örneklerle sürdürerek şöyle konuştu: "Başlı başına bir sistem olan matematik yapı ve bağıntılardan oluşmakta olup bunların oluşturduğu ardışık soyutlamalar ve genelleme süreçlerini içeren soyut bir kavramdır.?Soyut kavramların anlaşılması zor olduğu için matematik öğrencilere zor geliyor. Çağımızda öncelikle üzerinde durulması gerekiyor. Alışılagelen eğitim sisteminde en temel öğe öğretmendir"
Eğlenceli Matematik konulu sunum yapan ilkokul öğrencisi Enes Akyüz de, uygulamalı ders istediklerini söyledi. Matematik dersinin eğlenceli hale getirilmesinin etkili olacağını anlatan Enes Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrencilerin önyargılarının ortadan kaldırılacağını düşünüyorum.?Eğlenceli matematik deyince aklıma uygulama yaparak öğrenmek geliyor. İlköğretim çağındaki öğrenci dersin eğlenceli geçmesini, görsel olmasını ve derste oyun uygulamalarının yapılmasını ister. Uygulama yapılarak öğrenilen dersler daha çok akılda kalıyor."
Enes Akyüz, slayt gösteri ile eğlenceli matematik örneği verdi. Son olarak konuşan Hazel Yetikcan ise Matematik Sınıfı nasıl olmalıdır konulu sunumuyla beğenildi.
(AY-HO-Y)

04.01.2013 16:31:54 TSI

Editör: Wan Haber