Hisarcık ilçesinde İlçe Hastanesi tarafından Çok Programlı Lisede 106 öğrenci ve veliye "Madde bağımlılığı ve sigara ile yeterli ve dengeli beslenme " konularında eğitim verildi.
Hisarcık Çok Programlı Lisede verilen eğitimde; Uyuşturucu madde ne demektir? Bağımlılığın özellikleri, bağımlılık yapıcı maddeler, madde kullanımının nedenleri? Madde kullanımı ile ilgili risk faktörleri, madde kullanımı nasıl başlıyor? Uyuşturucu kullanan gençlerin ailelerindeki benzer bazı özellikler, madde kullanan kişilerde görülen değişiklikler, madde kullanan kişilerde ipucu olabilecek belirtiler, madde kullanımı ile ilgili yanlış inançlar, uyuşturucu kullanan nasıl anlaşılır? Fiziki etkileri, belli başlı uyuşturucular ve özellikleri, uyuşturucu tedavisi, ailelere öneriler, alkol bağımlılığı, zararsız sigara var mıdır? Az sayıda sigara içmek zararsız olabilir mi? Sigaraya başlama nedenleri, sigaranın zararlı etkileri ne zaman başlar? Nikotin vücutta ne gibi etkiler yapar? Pasif içicilik nedir, zararı var mıdır? Yeterli ve dengeli beslenmede ise; besin öğeleri, proteinler, yağlar, karbonhidratlar, minareler, vitaminler, besin sağlık dengesi, doğru beslenmek için neler yapılmalı? Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları, her gün yenmesi gereken besinler konularında bilgilendirme yapıldı.
Eğitim çalışmasına katılan İlçe Hastanesi personelinden Sağlık Memuru Sadettin Gün, " Alkol ve madde bağımlılığı fiziksel, ruhsal ve sosyal zararları ile bireye, hastalıklar nedeniyle topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle alkol ve maddeye başlamadan alınacak koruyucu önlemler, kişisel ve toplumsal sorumluluklarımız arasındadır. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Bağımlılık birden başlayıp birden bitmez. Başladığı zaman bir ömür boyu sürer. Kiminde kısa sürede, kiminde ise uzun zaman içinde gelişir. İnsanlar, bu sürecin hangi noktasında olduklarını çoğu zaman kestiremezler. Sigara ise ilk içilmeye başlandığında başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa neden olur, Sigara, diğer kötü alışkanlıkları da kolaylıkla peşinden sürükler, Sigara içen bir gencin içmeyene göre 8 kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski vardır. Kişi ne kadar sigara içiyorsa o kadar kansere yakalanma riski vardır." dedi.
Sağlıklı olmak için spor yapmanın önemine vurgu yapan Gün," Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkadıktan sonra yiyiniz. Açıkta satılan besinleri satın almayınız. Yemeklerden önce ellerinizi mutlaka yıkayınız. Kirli eller birçok hastalık mikrobu taşır." diye konuştu.
(MU-EFE)

27.12.2012 14:00:02 TSI

Editör: Wan Haber