Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 103 yıllık kalealtı ilköğretim okulunun öğrencileri ve velileri pankartlarla eylem yaparak daha güvenli ve ısınabilir okul istedi.
Kalealtı İlköğretim Okulu önünde çocukları ile birlikte eylem yapan aileler, 'Hep zengin okullarına yatırım niye?', 'Sayın büyükler bu okul kimsesiz', 'Biz artık bu okulu istemiyoruz, yeni okul istiyoruz', 'Okul temeli yıkılıyor', 'Okulumuzun diğer okullardan farkı ne? Lütfen yardım edin','Yeni sıra isteriz', 'Soba değil kalorifer isteriz' yazılı pankartlar taşıdı.
Öğrenci velisi Sevim Akyel, çocukları için sağlıklı ve iyi eğitim alabilecekleri bir okul istediklerini söyleyerek, "Tuvaletlerimiz dışarıda ve sağlıksız. Sınıflardan fare çıkıyor. Camlar aralıklı olduğu için soba yandığı halde sınıflar ısınmıyor. Merdivenlerimiz tahta olduğu için çocuklarımız tehlike atlatıyor. Başka okullarda çocuklar çok iyi şartlarda eğitim görüyor. Bizim çocuklarımızda aynı sınavlara giriyorlar ama farklı şartlarda eğitim görüyorlar. Bu adil değil."
Okulun yanındaki kayalıklardan taş düştüğünü anlatan Akyel, şunları söyledi: "Buradan kayalar yuvarlanıyor.Çocukların oyun oynayabileceği bir alan yok. Laboratuvarımız, kütüphanemiz, spor salonumuz yok. Yağmur ve kar yağdığı zaman beden eğitimine çıkamıyorlar. Sobalarımız tütüyor.Temizlik sırasında üst sınıflardaki tahta aralıklarından aşağı sınıflara su akıyor. Yetkililere sesimizi duyurmaya çalıştık ama bir cevap alamadık. Burası kültürel ve dünya şehri. Böyle bir okula mı sahip olması gerekiyor? Turistler okula çok anlamsız bir şekilde bakıyor.Burası okul mu diyorlar?"
Hatice Özkan isimli bir öğrenci velisi ise, dünya kenti Safranbolu'ya artık kırsal bir bölge dediklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada yaşamak bizim suçumuz mu? Çocuklarımızın iyi şartlar altında eğitim almasını istiyoruz. Çocuklarımız isteyerek gelmiyorlar okula. Kızımın sınıfından fare çıktı. Hergün görüyoruz. İnsanın midesi kaldırmıyor."
Öğrenciler ise okullarının önünde bulunan 20 metre kayalıktan sürekli taşlar düştüğünü ve artık sobalı sınıflarda değil kaloriferli sınıflarda eğitim görmek istediklerini söylediler.
(YE-HO-Y)

24.12.2012 17:56:13 TSI

Editör: Wan Haber