Bağcılar'da düzenlenen seminerde Hepatit A'ya karşı öğrenciler uyarıldı. Kalabalık ortamlarda bulunanların Hepatit A'ya yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Sağlık Uzmanı Yercanik Merter, hastalığın aniden gelişerek karaciğer yetmezliği ile ölüme sebep olabileceğine dikkat çekti.
Bağcılar'da düzenlenen sağlık seminerinde Hepatit A hastalığı üzerine önemli uyarılarda bulunuldu. Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği program kapsamında bilgi evi öğrencilerine Hepatit A hastalığı üzerine seminer verildi. Seminer kapsamında konuşan Sağlık Uzmanı Yercanik Merter, halk arasında "sarılık" olarak bilinen Hepatit A'nın oldukça ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı. Hepatit A'nın ani gelişen karaciğer yetmezliği ile ölüme sebep olabileceğinin altını çizen Merter, kalabalık ortamlarda bulunanların Hepatit A'ya yakalanma risklerinin daha fazla olduğunu belirtti.
Hastalığın belirtileri hakkında da bilgiler veren Merter, "Ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, mide ağrısı, koyu renkli idrar, açık renkli dışkı, ciltte ve gözlerin beyaz kısımlarında renk değişmesi (sarı renk alması) hastalığın belirtileri olarak sayılabilir" dedi.
Hastalıktan korunmanın basit yöntemlerinin bulunduğunu anlatan Merter, "Tam olarak temizliğinden emin olunmayan sular içilmemeli, yine temizliğinden emin olunmayan su ile dişler fırçalanmamalı, soyulmamış meyveler, haşlanmamış sebzeler iyi yıkanmadan yenilmemeli, çiğ deniz mahsullerinden sakınılmalı, sokaklarda temizlik kurallarına dikkat edilmeden hazırlanmış yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, temizliğinden şüphe duyulan sular kaynatılarak kullanılmalı, kişisel temizlik doğru ve tam yapılmalıdır. Ayrıca el ve tırnak temizliği doğru şekilde yapılmalıdır. Eller en az 30 saniye ile 1 dakika arasında bol sabunlu suyla yıkanmalıdır. Tırnaklar haftanın bir günü kesilmeli, tırnak araları bol sabunlu suyla fırçalanmalıdır. Korunmanın en kesin ve güvenli yolu aşılanmaktır" şeklinde konuştu.
(HÇ-ET-Y)

03.02.2013 10:06:33 TSI

Editör: Wan Haber