Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bir öğrencinin "Neden dershaneler kapatılıyor?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Dershaneler, üniversite sınavına girişte fırsat eşitsizliği oluşturuyor."
Bir dizi açılış için Burdur'da bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ercan Akın Fen Lisesinin açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde hayırsever Ercan Akın, Bakan Dinçer'i kapıda karşıladı. Halkı selamlayan Bakan Dinçer de, Fen Lisesi bahçesinde kendi adını taşıyan bir ağaç dikti.
Ercan Akın Fen Lisesi açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Fen Lisesi'ni Burdur'a kazandıran hayırsever işadamı Ercan Akın'a teşekkür etti. Bakan Dinçer, konuşmasında "Aslında Burdur'un fiziki altyapısı itibariyle bakıldığında belki çok büyük ihtiyaçları yok ama böylesine güzel okullar ortaya çıktıkça aslında başarımızın artacağı da çok açıktır. Öncelikle bu okulu yaptıran Ercan Akın'a, tüm ailesine, kardeşlerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"dedi. Bir ülkenin kendi imkanlarıyla okul yapması, altyapı imkanlarını tamamlaması gerektiğini anlatan Dinçer, şunları söyledi: "Ondan daha önemlisi ve daha güzeli hayırseverlerin destek olmaları ve bir sosyal sorumluluk projesi içinde kendi kazandıkları topluma kendi kazandıkları şehre kendilerine kaynak olan alana onu tekrar bir hayır olarak geri döndürmeleridir. Okul yaptırmak veya başka bir vesile ile herhangi bir hayrı yapmak zengin olmakla eşdeğer bir şey değildir. Zengin olmak ayrı bir şeydir ama hayır yapmak çok başka bir şeydir. Bu vesile ile Cenab-ı Allah'ın kendisine hayır yapmayı nasip ettiği Ercan Akın ve ailesine ben çok teşekkür ediyorum"
Burdur'a yaptırılan 588 dersliğin 164 dersliğini hayırseverlerin yaptırdığını dile getiren Bakan Dinçer, 2002 yılından bu yana yaklaşık 181 bin derslik yapıldığını belirtti. Tüm Cumhuriyeti tarihi boyunca 354 bin derslik yapıldığını anlatan Bakan Dinçer, konuşmalarını şöyle sürdürdü:"Yani Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılına kadar 354 bin derslik yapılmışken, 2002'den bugüne kadar 181 binden fazla derslik yapıldı. 2012 yılı derslik sayısı da buna dahil değildir. Bu dersliklerin tam 34 binini hayırseverlerimiz bize teslim etti. 2002 yılından bu yana Burdur'a 588 ek derslik yaptırmışız, 2002'de bin 989 varken 588 derslik ilave etmişiz, bu rakam 2 bin 577'ye çıkmış ama dersliklerin 588 dersliğin 164 dersliğini hayırseverlerimiz bize yapıp vermişler. Bu şehirde yapılan dersliklerin yüzde 25'inden fazlasını hayırseverlerimiz hediye etti."
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişim ve yenilikler hakkında da konuşan Bakan Dinçer neredeyse bütün okullarda internet hizmeti sunulduğunu belirtti.
2002 yılından bu yana 5 bin 358 adet bilgisayarla okullarda teknolojik altyapının tamamlandığına değinen Bakan Dinçer Burdur'da bulunan genel liselerin hepsine hepsine akıllı tahta döşediklerine bildirdi. Bakan Dinçer konuşmalarını şöyle sürdürdü:
"Fatih Projesi Burdur'umuza geliyor ve önümüzdeki günlerde de 510'a yakın dersliklerde tablet bilgisayarlar dağılacaktır, ihalesini yaptık. Biz artık okullarımızda daha demokratik yapıyla çocuklarımızın potansiyelini daha çok açığa çıkaran bir yaklaşımda eğitim ortamıyla iyileştirmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda yaptığımız bütün değişimleri bu doğrultuda değerlendirmemiz lazım. Hem eğitimin kademeli hale getirilmesinin hem eğitimde 12 yıllık zorunluluğun hem seçmeli derslerin hem 'Okullar Hayat Olsun' projesinin, hem de en son kılık kıyafetle ilgili serbestliği üst üste koyduğunuzda bunun bir anlamı var. Bu şimdiye kadar daha otoriter daha merkezi bir yapı içinde hem öğretmenlerimizi yönetmeyi hem de çocuklarımıza bilgi beceri kazandırmayı esas alan yaklaşım yerine şimdi daha demokratik daha esnek bir yapı içinde öğretmenlerimize daha fazla inisiyatif tanıyarak onların bilgi ve kabiliyetlerine daha fazla güvenerek ama daha da önemlisi çocuklarımızın potansiyeline ve kabiliyetini de toplumsal önemli bir kaynak olarak değerlendirerek, onları bu toplum için yeni bir sinerji alanı olarak ortaya koyacağız."
Bundan sonra hem Milli Eğitim Bakanlığı olarak hem de Türkiye olarak uluslar arası düzeyde başarılar elde etmek için adım atmaya çalışacaklarını ifade eden Bakan Dinçer konuşmalarının ardından hayırsever İş adamı Ercan Akın'a plaket takdim etti. İş adamı Ercan Akın ise Bakan Dinçer'e mermer taşına işlenmiş portre resmini hediye etti. Ercan Akın Fen Lisesi'ni yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Burdurlu İşadamı Ercan Akın 80'li yıllardan bu yana hep bir okul yapmak hayali olduğunu belirtti. Bu hayalini Fen Lisesi'ni yaparak gerçekleştirdiğini ifade eden Akın "Şimdi de Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni yapmak için talibim. Burdur'a mermerden döşenmiş bir Fen Lisesi kazandırdık, şimdi okulumuzda okuyan ve YGS'de ilk 3'e giren öğrencilerimize araba hediye edeceğim" dedi.
Bakan Dinçer ve protokol üyeleri kurdele kesiminin ardından Ercan Akın Fen Lisesinin yemekhanesini ve dersliklerini gezdi.
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Dinçer, öğrencilerle aynı sıraya oturarak, akıllı tahtanın faydalarını gazetecilerle paylaştı. Ercan Akın Fen Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Betül Yıldırım da, Bakan Dinçer'e Sosyal Bilimler Lisesi ve Fen Liselerinin birleştirileceğine dair duyumlar aldığını söyledi. Bakan Dinçer de, birleştirme konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyerek gülümsedi.
Öğrenci Zühra Özdemir'in 'Dershaneleri neden kapatmak istiyorsunuz' sorusuna Bakan Dinçer, şöyle karşılık verdi: "Dershaneler çok ciddi anlamda fırsat eşitsizliği oluşturuyor. Dershane sahipleri bazen fakir çocuklara da imkan sağlıyoruz diyor ama o fırsat verilen çocuklara bakıldığında aslında onların oran itibariyle çok düşük kaldıklarını görüyoruz. Çocukları gerçekten yarışa sokuyorsak belirli bir formda herkese fırsat eşitliğini sağlayacak teklifleri de almak devletin görevidir, o yüzden biz şimdi okullarımızda fiziki ve teknolojik altyapıyı iyileştirdik. Bundan sonra fırsat eşitsizliğini kaldıracak tedbirler alacağız. Herkes eşit imkanlarla sınava girecek, sadece alacağımız tedbirler bundan da ibaret değil, zamanla göreceksiniz. Türkiye'de fırsat eşitliği yaratan her adım ortadan kaldırılacaktır"
Bakan Dinçer, Burdur programı kapsamında Ercan Akın Fen Lisesi'nden ayrılarak Burdur Merkez Grand Özeren Otel'de milli eğitim merkez, ilçe müdür ve müdür yardımcıları ile basına kapalı görüştü. Bakan Dinçer'in toplantıdan sonra Kaymakamlar ve Belediye başkanları ile basına kapalı olarak toplanacağı bildirildi. Bakan Dinçer'in saat 19.00'da AK Parti Burdur İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek partililerle görüşeceği belirtildi.
(HG-UG-HO-Y)

07.12.2012 18:32:28 TSI

Editör: Wan Haber