Göktürk-2 uydusunun yörüngeye oturtulması nedeniyle ODTÜ yerleşkesi TUBİTAK Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma Merkezinde düzenlenen tören sırasında çıkan olaylarla nedeniyle tartışmaların hedefi olan ODTÜ çıkan öğrenci olaylar nedeniyle son 10 yıldır gündemde sık sık yer aldı.
ODTÜ yerleşkesi TUBİTAK Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma Merkezinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı düzenlenen tören sırasında çıkan olaylar nedeniyle gündeme oturan ODTÜ, 1968'li yıllarda da öğrenci olaylarında ismi en ön sırada yer alan Üniversiteler arasında yer alıyordu. 6 ocak 1969'da, ABD Büyükelçisi Robert William Komer'in, ODTÜ'yü ziyareti sırasında kendisini protesto eden öğrenciler tarafından arabası yakılması olayı ile ismi anılan üniversite de son on yıldır da gerek öğrenciler arasında gerekse polis ile öğrenciler arasında çok sayıda olay yaşandı. Basın yansıyan bu olaylardan bazıları şöyle:
"10 Aralık 2003; Bakan Ali Babacan, mezun olduğu üniversite olan ODTÜ'de öğrencilerin protestolarıyla karşılaştı ve konuşturulmadı. ODTÜ İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen "Türkiye Ekonomisi" konulu panelde Devlet Bakanı Ali Babacan konuşmacı olarak yer alıyordu. Öğrenciler, çeşitli sloganlar atarak panelin yapılmasını engellediler.
29 Nisan 2010 'da TKP'li öğrenciler ile BDP'li öğrenciler arasında çıkan taşlı sopalı kavgada 3 öğrenci yaralandı. Polis çıkan olaylara müdahale ederek grupları dağıttı.
15 Aralık 2010; Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Başbakan Erdoğan'ın salona girmesinin ardından bina önünde toplanan bazı ODTÜ'lü öğrenciler, protesto gösterisinde bulundu. Çıkan olaylarda 21 öğrenci gözaltına alındı.
21 Ekim 2011 24 askerin şehit olmasını protesto için Bayrak yürüyüşü düzenlemek isteyen gruba karşıt görüşlü öğrenciler tarafından müdahale edildi
5 Ocak 2011, ODTÜ, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi'nden toplanan bir grup öğrenci AK Parti Genel Merkezi'ne yürümek istedi. Polis, sadece basın açıklamasına izin verileceğini ve AK Parti binasına yürünmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. Polisin uyarısına rağmen yürümek isteyen öğrencilere tazyikli su ile müdahale ederken, öğrenciler ise taşla karşılık verdi. Öğrenciler ve polis arasında yaşanan gerginlikte ODTÜ savaş alanına döndü.
31 Ekim 2012; Cezaevlerinde açlık grevine destek veren bir grup yürüyüş yapmak istedi. Polise taş ile saldırarak ODTÜ girişindeki güvenlik noktasını ateşe veren gruba gaz ve tazyikli su ile müdahale edildi".
(BC-ÖK-Y)

26.12.2012 11:29:56 TSI

Editör: Wan Haber