Ödemişli emekli öğretmen Şerif Özkalkan, kendisinden kreti kartı aidatı alan bankaya karşı hukuk zaferi kazandı. Tüketici Mahkemesi, Özkalkan'dan alınan kredi kartı aidatlarının banka tarafından iade edilmesine karar verdi.
Ülkemizde son dönemlerde kamuoyunda sıkça duyulan, kredi kartı aidatlarının geri alınıp alınamayacağı konusundaki hukuki mücadelelerden birisi de, Ödemişli emekli öğretmen Şerif Özkalkan ile bir banka arasında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, bir bankanın verdiği ve birkaç yıldır kullanmakta olduğu kredi kartından dolayı kendisinden alınan kart aidatı bedellerinin hukuka aykırı olduğunu düşünen emekli öğretmen Özkalkan, geride kalan 4 yılda bankaya ödediği kart aidatı bedellerinin kendisine geri verilmesi için bankaya yaptığı başvuruya, banka tarafından verilen olumsuz yanıt üzerine, dilekçe ile Ödemiş Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Ödediği kart aidatı bedellerinin kendisine geri ödenmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Tüketici Hakem Heyeti'nin kararı, kart kullanıcısı müşteri lehinde çıkınca, kararı tebliğ alan banka tarafından bu kez, heyet kararının kaldırılması talebiyle Ödemiş Tüketici Mahkemesi'nde açılan davada, yapılan yargılama sonunda, davanın reddi, yani Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararının geçerli olduğu yönünde karar verildi.

"PARADAN ZİYADE, HAKLI OLDUĞUMA İNANDIĞIM İÇİN MÜCADELE VERDİM"
Bankadan talep ettiği kredi kartı yıllık aidat bedelinin yüksek bir rakam olmamasına rağmen, bankalar tarafından alınan bu bedellerin hukuka uygun olmadığını düşündüğü için ve medyaya yansıyan bazı yargı kararlarının ışığında başvuru yaptığını belirten Ödemişli emekli öğretmen Şerif Özkalkan, "Bankaların biz müşterilerinden aldığı kredi kartı aidat paralarının yasal olmadığını, haksız bir uygulama olduğunu düşündüğüm için, Ödemiş'teki şubeye iade talebiyle başvuru yaptım. Bankanın tarafıma olumsuz yanıt vermesi üzerine, avukatım Bülent Sarı'ya giderek, bu konuda izleyeceğimiz bir hukuki yok olup olmadığını öğrenmek istedim. Kendisi bana, Ödemiş Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na dilekçe vererek talebimi sunmamı söyledi. Başvurum üzerine Hakem Heyeti, aidat paralarının bana ödenmesi yönünde karar verdi ancak, banka bu karara karşı Tüketici Mahkemesi'nde itiraz davası açınca, avukatımdan, davada beni temsil etmesini istedim. Dava benim lehime sonuçlandı. Bu mücadelemdeki asıl amacım, aidat parası değildir. Bu paraların çok sayıda müşterilerden yıllardır haksız olarak alındığını düşünüyordum. Televizyonlarda izlediğimiz ve gazetelerde okuduğumuz haberlerin de ışığında başlattığım hukuk mücadelemde haklı çıktığım için sevinçliyim" dedi.

"ÖDEDİĞİ AİDAT BEDELLERİNİ GERİ ALABİLECEK"
Emekli öğretmen Şerif Özkalkan'ın avukatı Bülent Sarı ise, şu değerlendirmeyi yaptı: "Müvekkilimin isteği üzerine başlayan süreçte, bankanın kendisine verdiği olumsuz yanıttan sonra, Ödemiş Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın, kart sahibi Şerif Bey lehine verdiği kararın bankaya tebliğinden sonra, banka tarafından açılan ve Hakem Heyeti kararının kaldırılması istenen davada verilen red kararı, davanın değeri itibariyle yasal nedenlerden dolayı kesin mahiyette olup, kart kullanıcısı müvekkilim açısından ise, ödediği aidat bedellerini geri alabileceği anlamına gelmektedir. İktisadi hayatta tüketiciyi, hukuki işlemlerin zayıf tarafında olduğunu ve bu nedenle tek taraflı belirlenen şartlarda aleyhine olabilecek düzenlemeler karşısında korunması gerektiğini kabul eden genel görüşe göre, 4077 Sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu ve ilgili yönetmeliğe göre, bankalarla müşterileri arasında imzalanan kredi kartı sözleşmelerindeki üyelik ücretini düzenleyen hükümlerin, haksız şart niteliğinde olduğu ve bu nedenle batıl olduğu düşüncesi hakimdir. Yine kamuoyunda yaygın şekilde bilindiği üzere, özellikle Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin geçtiğimiz aylarda verdiği bir kararında, kredi kartı aidatlarının geçmişe dönük olarak 10 yıllık bedellerinin geri alınabileceğine hükmetmesinden sonra, yurdun her yerinde benzer başvuruların yapıldığı görülmektedir. Bunlara karşılık ise, Bankalar Birliği tarafından, söz konusu Yargıtay kararının tüketicilerin değil, bankaların lehine yorumlanması gerektiğine dair görüş yayınlandığı da biliniyor. Her konunun özelliğine göre, ilgili mercilerce değerlendirmeler yapılmaktadır. Sayın Şerif Özkalkan'ın verdiği hukuk mücadelesi, kapsadığı konu açısından, küçük bir örnektir."
(TK-ERG-Y)

30.01.2013 10:54:24 TSI

Editör: Wan Haber