İzmir'in Ödemiş ilçesinde bir araya gelen 26 kadının kurduğu Ödemiş Yöresi Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin atılımları devam ederken, gördüğü ilgi sınırları aştı. Kadın Kooperatifi, en son İngiltere'den sipariş aldı ve ilk ürünleri göndermek için hazırlamaya başladı.
Ödemişli girişimci kadınları aynı çatı altında toplayan kooperatif, önce el emeği, göz nuru ürünlerini satmak için ilçede bir işletme açtı. Kınalı ellerden çıkan ürünler burada satılmaya başlandı. Birbirinden güzel takılan ve el işleri büyük ilgi gördü. Ödemiş ipeği ile bezenen davetiyeler, zarflar, iğne oyası, ipek boyama ürünleri tezgahları süsledi.
Ardından yemek işine giren kadınlar, yöresel tatları beğeniye sundu. İlçenin tarım ürünleri ve doğal bitkileri burada yöresel ev yemelerine dönüştü. Sini isimli bir işletme daha açan öncü kadınlar, bazı kamu kuruluşları ile okullara bile öğle yemeği vermeye başladı. Kadınların bu azmi, Ödemiş Kaymakamlığı, Belediyesi ve halkından da büyük destek gördü.

İNGİLTERE'DEN SİPARİŞ GELDİ
Başarılı kadınlar, geçtiğimiz günlerde İngiltere'den sipariş alınca emeklerinin bir başka değer bulması ile birlikte daha da mutlu oldu. İngiltere'den meraklılar, kök boyalı ipekten takılar talep etti. Bu ilk yur dışı siparişinin bir an önce yerine ulaşması için hazırlıklara hemen başlandı. El emeği ürünler sınırları aşmak için şimdi gün sayıyor.
Kooperatif Başkanı Ülkü Zerdalı, "Takı ve el işlerinden sonra ev yemekleri sattığımız Sini'yi açtık. Burada hafta bir de mantı günümüz var. Artık resmi kurumlara, okullara ve belediyeye de yemek veriyoruz" dedi.
İpek ve kök boyası kullanarak yaptıkları el işi, oya, takı ve ipek işlemeli davetiye çarflarının ilgi çektiğini dile getiren Zerdalı, "Kök bayısı kullanılarak yapılmış ipek takılarımız, fularlarımız büyük ilgi görüyor. İngiltere'den sipariş aldık. İlk yurt dışı siparişi bizi çok sevindirdi. Fuarlara da katılarak kooperatifimizi ve ürünlerimizi tanıtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
(TK-ERG-Y)

28.01.2013 12:23:34 TSI

Editör: Wan Haber