Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, bir basın toplantısı düzenleyerek ilçedeki bazı basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Büyük Anadolu Ereğli Hotel'de bir araya geldiği basın mensuplarına, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri hakkında bilgi verdi.
1 Eylül 2012'den başlayan ve iki yılı kapsayacak sözleşmeyi masa başında bitirmeyi arzu ettiklerini tekrarlayan Odabaş "4870 Erdemir işçisi üyemizi kapsayan 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri'nin ilk oturumunu, 25 Şubat'ta Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile İstanbul'da MESS'e ait binada yapacağız. İnşallah sözleşmemizi Erdemir çalışanları ve Ereğli'nin yararları doğrultusunda masada bitirmenin derdindeyiz. İşverene verdiğimiz sözleşme taslağında birinci 6 ay için yüzde 18, ikinci 6 ay enflasyon, üçüncü 6 ay enflasyon artı yüzde 2 refah payı, dördüncü 6 ay da enflasyon oranında ücret artışı talebimiz oldu. Sosyal haklarda da yüzde 24 oranında talebimiz var. Henüz şirketten karşı teklif gelmedi. Yapılacak görüşmelerin neticesini daha sonra göreceğiz. Yapacağımız ilk oturumun ardından da gelişmeleri kamuoyu ve işçi arkadaşlarımızla paylaşacağız.İlk oturumu yaptıktan sonra yasal anlamda 60 günlük görüşmeler sürecimiz olacak. Tarafların anlaşamaması durumunda yine yasal olarak arabulucu atanacak. Yasal süresinde arabulucu hazırlayacağı raporu taraflara ilettikten sonra tarafların kabul etmemesi durumunda 60 gün içinde sendikamızın grev, işverenin de lokavt kararı alması söz konusudur. Anlaşma olmadığı durumda grev kararımızı uygulayacağız. Bu uygulamada süreç devam ediyor. Bugün, bakıldığında sürecin önümüzdeki Haziran Ayı'na kadar devam edeceği görüntüsü söz konusu. Zira işveren kanadının niyetini görmemiz lazım. Elbette yapılacak oturumlarda durum daha da netleşecek ve bunları sizler aracılığıyla kamuoyuyla tekrar paylaşacağız" dedi.
İşçinin beklentisinin sendikanın da beklentisi olduğunu kaydeden Odabaş, "Sözleşmenin bağıtlanmasında işçimizin beklentisi neyse sendikamızın beklentisi de odur. Kar açıklayan Erdemir'de, işçisinin alın terini ve şirketini sahiplendiğini her platformda gösterdiğini OYAK Grubu'nun gözardı etmeyeceğine inanıyoruz. Tabi bunun için sözleşme masasında şirket yöneticilerinin tavrını görmemiz lazım. Görüşmeleri masa başında sonuçlandırmak için uğraş vereceğiz ama sonuçta emekten ve üretimden gelen hakkımızı da kullanacağız. Bunu da süreç gösterecek. Bu sözleşmede farklı olarak Erdemir çalışanlarına bireysel emeklilik sigortası yer alıyor. Bu konuda Genel Merkezimizin yaptığı çalışma ve Genel Başkanımız Sayın Pevrul Kavlak'ın direktifleri doğrultusunda hazırlanan taslağı, Erdemir'deki üyelerimize sorduğumuzda son derece sıcak yaklaşım aldık. Ancak, Ereğli'deki Erdemir Vakfı'nı da göz önüne aldığımızda, sıkıntı olup olmayacağını hesapladık. Vakıf yöneticileri ile yaptığımız görüşmede, her hangi bir sıkıntı olmayacağının ifade edilmesi üzerine sözleşme maddesine koyduk.
Bu madde işçiyi son derece memnun edecek bir maddedir. Bireysel emeklilik prim ödemeleri saat ücreti bazında işveren, işçi ve sendikamızdan kesilecek oranlarla ödenecek. Buna Devletin bireysel emekliliğe yönelik vergi indirimini de eklediğimizde dörtlü sacayağı oluşmuş olacak. Bu durumda işçi arkadaşlarımızın önemli bir kazancı olacaktır" diye konuştu.
Sendika olarak sosyal bir sendikacılık yaptıklarını ifade eden Odabaş, şunları söyledi: "Türk Metal Sendikası Genel merkezimizin, kurumsallaşma anlamında etkinlik ve aktivitelere yönelik çalışmalarına hız verdiğini hatırlatan Odabaş, bunun içinde basın kuruluşları ile kurulan diyalogların da yer aldığını ifade ederek, "Bazı durumları belli standartlara oturtmamız lazım. Basının da takip ettiği şekliyle bölgemizde üyelerimizle yaptığımız sosyal etkinlikleri sürdürüyoruz. İleriki dönemlerde daha geniş aktiviteler de yapacağız. Erdemir'deki Takas Sistemi' uygulamasına ilişkin soruyu, takas sistemi ile son dönemde işe giren arkadaşlarımızın işe adaptasyonları ile bazı sıkıntılar yaşandı. Bu nedenle şirket de takas yöntemine pek olumlu bakmıyor. Ancak olmayacak diye bir şey de yok. Bunu beklenti içine getirmek de istemiyorum. Bu dönem dönem olabilen süreçlerdir. Şirketten ayrılanlara ve emekliliği dolmadan ayrılmak isteyenlere yönelik 'teşvik' sistemi uygulaması oldu. Bundan yararlanmak isteyen bazı arkadaşlarımız da oldu. Bu uygulamada kafasında Erdemir'de çalışmayı kafasında bitirmiş olanlar için bir şey söyleyemem"
Erdemir'deki bir taşeron firmadaki işçilerin eyleminin de sorulduğu Odabaş, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz günlerde şirketteki bir müteahhit firmada çalışanların maaşları ödenmediği gerekçesiyle eylem yaptıklarını öğrendik. Kaldı ki biz, müteahhit yada hizmet satın alınan kişinin iş takipçiliğini yapmıyoruz. O arkadaşlarımız da örgütlü olmadığı ve bizim iş kolumuzda olmadıkları için bu duruma bir yorum yapma şansımız yok. Yine de Erdemir içinde bu huzursuzluğun olmasından biz rahatsızız.
Erdemir'de, geçmiş yıllarda 2500'lerde olan taşeron işçi sayısı, bugün ise 700-800'e gerilemiştir. Sendika olarak örgütsüz işçiye karşıyız. Ancak yasaların verdiği yetkiyi de işverenler kullanıyor.Basın mensuplarından, her duyduklarının doğru olduğunu zannetmemelerini istiyoruz. Bizim bugünden sonra Ereğli ve Erdemir'de huzura ihtiyacımız var. Toplu sözleşme görüşmelerine girdiğimiz bugünlerde işçi arkadaşlarımızın kafalarını bulandıracak yazılar ve söylemler sıkıntı yaratır. Siz de görüyorsunuz ki, düzenlediğimiz gece türü etkinliklerde işçimizle, sendikamız en üst düzeyde bütünleşmiştir. Sonuçta üyelerimiz teşkilatı ve kurumuna sahip çıkıyor. Basın mensuplarının da bu emeğe saygı göstermeleri ve bu anlamda yazılarında biraz daha dikkatli olmalarını arzu ediyoruz"
Kdz. Ereğli'deki ekonomik sıkıntıya yönelik soruya da yanıt veren Odabaş, konuşmasın şöyle sürdürdü:"Kdz.Ereğli'de elbette bir ekonomik kriz yaşanıyor. Ereğli, ekonomik anlamda Erdemir'e endeksleşmiş. Erdemir'in yanında yan sanayi kurulmamış. Bölgesel olarak kalkınma neden yapılmamış. İlçeyi yönetenler bunu özeleştiri yaparak sorgulaması lazım. Bunun sorgulamasını siyasiler yapmalı, biz sendikalar değil. İskenderun ve Karabük'te yan sanayiler gelişmiştir. Ama Ereğli'de ne yazık ki ülkenin tek yassı çelik üretimi yapan şirketin yanında bir tane dahi yan sanayi kurulmamış. Erdemir çalışanı maaşını düzenli şekilde alıyor. Sosyal haklarını da alıyor. İşçi kardeşimiz kazancını harcamıyorsa, ilçedekiler 'acaba işçiye güven vermiyormuyuz, ekonomi neden canlanmıyor?' diye düşünmeli. Bu konuda da sorgulamayı biz değil, ilçedeki değişik insanların söylemesi lazım"
Odabaş, "Erdemir'in İstanbul'dan yönetildiğine" ilişkin soruya ise "Erdemir'in Ereğli'den yönetilmesi lazım. Zira ani kararların alınması gereken bir noktadadır. Ama sendika olarak yönetimin İstanbul yada farklı yere taşınması noktasında çok fazla yorum yapmamalıyız. Şirketin nasıl yönetileceğini bize sormayacaklardır. Ama Erdemir Ereğli'deyse, yönetimin de burada olması tarafındayız. Uzaktan böyle bir kuruluşun yönetilmesinin zorluğu fikrimizi de işverenle paylaştık" dedi.
Odabaş, Bir gazetecinin, Ereğli Belediye Başkanı'nın, geçtiğimiz yıl bazı Erdemir çalışanları ile davalık olması sonucu ceza aldığı yönündeki soruya ise "bu konuda beni bağlayan bir durum yok. Şu ana kadar da bir açıklama yada yorum yapmadım, yapmak da istemiyorum. Bunu Adli makamlardan öğrenebilirsiniz. Hukuk devletiysek bir karar verilmiştir" diyerek yorum yapmak istemedi.
Odabaş, ilçedeki sorunların birlik ve beraberlik içinde çözülebileceğine inandığı konuşmasını, şöyle tamamladı:
"Ereğli'de birlik ve beraberlik, sevil toplum kuruluşlarının bir birine sahip çıkmadığı, ilçe menfaatlerini düşünmediği, kişisel çıkarları öne çıkardığı sürece Ereğli daha da kötüye gidecektir. Bunu herkes böyle bilsin. Biz, makamlara gelerek iyi işler yapanları her zaman takdir etmişizdir, köstek olmamışızdır. İyi işler yapan adamların yanında bizim gibi sivil toplum örgütleri durarak Ereğli ve civarındaki yerler için gereken desteği vermemiz lazım. Ama 5 yıldır Şube başkanıyım ancak böyle bir ortam görmedim. Ereğli'nin kötü noktaya gidişine üzülüyoruz"
Odabaş'ın, gazetecilere teşekkür ettiği toplantıda, Şube Sekreterimiz Metin Ercan, Şube Mali Sekreteri Sedat Taşdelen ile Sendika Baş Temsilcisi Mustafa Yıldız hazır bulundu.
(HH-

14.02.2013 18:36:40 TSI

Editör: Wan Haber