Fazıl ERÜŞ
 
Van'da esnaf ve sanatkar odaları seçimlere hazırlanırken Van'ın ilk meslek kuruluşlarından, yarım asılırlık geçmişi olan Kasaplar Odası'nın üye sayısı yetersizliği gerekçesiyle kapatılması istemiyle mahkemelik olması Van'da üzüntü yarattı. 
 
Kasaplalar Odası üye sayısının 100'ün altına düşmesi nedeniyle 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında yapılacak olan oda seçimlerine katılamayacak. Mahkeme sürecinde olan Kasaplar Odası yaklaşık 80 olan üye sayısını 100 üyeye çıkarması durumunda oda kapanmaktan kurtulacak. Kasaplar Odası'nın kapanması durumunda ise kasaplar en yakın meslek grubu olan Lokantacılar Odasına üye olacak.  Gazetemize açıklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Van Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, oda eski başkanları ve kasaplar konuyla ilgili farklı görüşler dile getirdiler.
 
ODA KAPANIRSA AYIP OLUR, YAZIK OLUR.
 
Van Kasaplar ve Besiciler Odası'nın kapanmaması gerektiğini ifade eden Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ,  bu  mesleğe  gönül verenlerin bu odanın kapanmaması için elinden geleni yapması lazım. Bu odanın kapanması doğru değildir.  Besiciler vergi mükellefi değil. 20-30 besici bulsalar bu odanın kapanmasını önleyebilirler dedi.   Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ "Türkiye'de 52 Kasap Odası var.   Bunlardan biri de Van'dır. Van Kasaplar Odası federasyonumuzun kurucu odalarından biridir.  Hayvancılık bölgesinde bulunan uzun bir  geçmişi olan oda kapanmamalıdır.  Sadece üye sayısı yetmediği için odanın mahkemelik olduğunu biliyorum.  Yani basit bir sorundan 40-50 yıllık bir oda nasıl kapanır?  Odanın kapanmaması için elimden geleni yapacağım ve konunun takipçisi olacağım.  Van'da esnaflar adına ortaya çıkan herkesin bu işte sorumluluğu vardır. Van adına herkes elini taşın altına koymalıdır"  diye konuştu.
 
KASAPLAR ODASI SEÇİME GİREMEYECEK
 
Van Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı 20 esnaf odasının olduğunu söyleyen  Van Esnaf  ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, "  Ne yazık ki Kasaplar Odası seçimlerini yapamayacağız. Çünkü üye sayısı 100'ün altına düştü. Bu nedenle Kasaplar Odası seçimlere giremeyecek. Mahkeme sürecinde olan bu odamız muhtemelen kapanarak faaliyet gösteremeyecektir. Kasap esnafımız odaları kapanması  sonrası en yakın meslek grubu olan Lokantacılar Odası üyesi olacaklar" dedi.
 
ODAMIZIN KAPANMASI BİZİ YARALAR VE ÜZER
 
Van Kasaplar Odası'nın 40 yıl süreyle başkanlığını yapan eski başkanlardan Abidin Kasapoğlu, " 1966 yılında askerden geldikten sonra odayı kurduk. İlk başkanlığımızı rahmetli Bekir Özgüner yaptı. Kasaplar Odası ilimizin mesleki örgütlenme, dayanışma açısından örnek ve öncü kuruluşudur.  Oda esnafımız ve vatandaşlarımız açısından önemli görevler yapmıştır. Odamızın kapanması bizi yaralar ve üzer. Esnafımızın iştigal alanı olmayan bir meslek odasına üye olması sorun yaratır" dedi.
 
HEPİMİZİN GÜNAHI, SUÇU VARDIR
 
Van Ticaret Borası yönetimine aday oldum. Seçildiğim için iki yerde bu işlevimi sürdüremezdim.  O nedenle ayrılmak zorunda kaldım diyen odanın son başkanı Kasap Naif Süer, " Benden sonra odayı kasap İshak İlker yönetti. Odamızın şimdi yaklaşık 80 üyesi var. Odanın kapanmaması için üye sayısı 100 olmalıdır. Kasaba yakın meslekler başka odalara yönlendirildi, odadan bazı üyeler ayrılınca sayımız düştü.  Besici de bulamadık.  Asalında balıkçılar, tavukçular bizim odamıza üye olmaları gerekiyordu.  Kasaplalar Odasının mahkemelik olmasında başta ESOB olmak üzere hepimizin günahı, suçu vardır. Bana göre en büyük günah birlik başkanınındır. Kasaplar Odası'nın kapatılması üzücüdür"  diye  konuştu.
 
ODA KASAPLAR ESNAFI İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR
 
Kasaplar Odasının görevlerini yerine getirmediğini belirten Konak Et Kasabı çalışanı Yusuf Kırıkkaya," Daha önceki dernek yönetimi her türlü sorunumuzla ilgileniyordu. Ama şimdiki mevcut yönetimin yüzünü bile göremiyoruz. Özellikle depremden sonra odaya gittiğimizde muhatap bulamıyoruz. Bu nedenle oda üyelerinin çoğu üyelikten ayrıldı, kimisi aidatlarını düzenli yatırmamaya başladı. Oda kasaplar esnafı için vazgeçilmezdir.  En azından et raçini belirler, kaçak sağlıksız etin piyasaya girmesini önlerler, oto kontrol sağlar, esnafın sorunlarını dile getirir.  Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki kasaplar esnafı birlik olsaydı bugün derneğimiz kapanma aşamasına gelmezdi. Kapanmaması için gereken yapılmalıdır"
 
LOKANTACILAR DERNEĞİNE BAĞLANILMASINI DÜŞÜNEMİYORUM
 
Odanın kapanmasına tepki gösteren Çağlayan Kasabı sahibi Mustafa Ateş şunları söyledi: "Esnafın sorunlarıyla ilgilenmeyen bir yönetim vardı. Bugün birçok kasap Kasaplar Odasına üye değilse bunun en büyük sorumlusu mevcut yönetimdir. Kasaplar Odası'nın biz kasaplar için de toplum için birçok sayısı önemi ve faydası vardır. Mesela et fiyatlarının belirlenmesinde, kontrolünde, kredi kullanımında geçmişte oda bize çok yardımcı olurdu.  Oda kapanırsa bundan esnafta, sağlıklı et almak isteyen vatandaşta zarar görür.  Lokantacılar derneğine bağlanmasını düşünemiyorum. Çünkü bir lokantacı kasabın sorunundan anlamaz. Lokantacı kasaba muhtaç olduğu için et fiyatlarını kendi lehine de çevirebilirler.  Üye sayısı tamamlanarak oda kapanması önlenmelidir."
 
SORUMLULARIN GÖREVİNİ YAPMASINI BEKLİYORUZ
 
Söz Et Kasap sahibi Suat Güneş," Kasaplar Odası kasaplarla ilgilenmediği için kaçak sağlıksız et satışı,  serbest et piyasası oldu. Bu hem bize hem de müşterilerimize zarar veriyor. Üye sayısı tamamlanarak odamızın kapanması önlenmelidir. İyi bir yönetimin göreve gelmesiyle tekrar odamızın işlevine devam etmesini istiyoruz. Lokantacılar Odasına bağlanmamızda bizim açımızdan iyi olmayacaktır. Lokantacılar bizim derdimizden anlamaz ki neden oraya bağlanıyoruz. Eğer Lokantacılar Odasına bağlanırsak sonumuz olur diye düşünüyorum. Sorumluların görevini yapmasını beklyoruz" dedi.
Editör: Wan Haber