PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ailesi, BDP heyetinin İmralı'daki görüşmesi ve ardından yaşanan gelişmelerle ilgili İHA'ya açıklamalarda bulundu.
Gündemi ve gelişmeleri basından takip eden Öcalan ailesi, İHA'ya konuştu. BDP heyetinin İmralı ile görüşmesinin olumlu bir durum olduğunu söyleyen Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, "Heyetin İmralı'ya gitmesi iyi bir durum. Ben 15 aydan beri iki üç sefer gidebildim. Gerçekçi olmak zorundasın. Adalet Bakanlığı sorun çıkarsa görüşmeleri keseceğini söylüyor. Bu devlet hukuk ve yasalar ile kurulmuş bir devlet ise, Adalet Bakanlığı bu yasal hakkı neden almaya çalışıyor? Yasalar herkes için geçerli değil mi? Orada 5 mahkum var, 20 aydan beri aileleri ile görüşememişler. Bu yasal değildir. Bu insanların yasal hakkı çiğneniyor. Bu, Türkiye'ye hiçbir fayda sağlamaz. Evet, Adalet Bakanlığı yetkilidir bu konuda ama adaletsiz davranamaz. İki BDP'li bölge milletvekilinin gidip görüşmesi iyi bir durum. Umuyoruz ki bu görüşmelerin sonucunda olumlu bir şeyler olabilir" dedi.

"SİLAHSIZLANMA İÇİN HER ŞEY İMRALI'DA BİTMİYOR"
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın silahsızlanma ile ilgili verdiği talimatı da değerlendiren Mehmet Öcalan, her şeyin İmralı görüşmeleri ile bitmeyeceğini savundu. Kardeş Öcalan, "Bu konuda konuşmak beni aşar. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki silahsızlanma konusunda her şey İmralı ile bitmiyor. BDP, Kandil ve Avrupa uzantıları ile de görüşmek lazım. Ağabeyim bu konuda etkili, zaten PKK'in başkanı. Ama bütün uzantıların bunu istemesi lazım. Bu anlaşmalarla olacak bir durum. Artık insanlar ölmesin" diye konuştu.
Lice'de ölenlere kendilerinin "gerilla", devletin ise "terörist" dediğini belirten Mehmet Öcalan, "Bunlar ana baba çocuğu. Siz isteseniz de istemeseniz de onların da bir anne babası var. Bu sorun eğer ki demokratik şekilde çözüme kavuşturulacaksa ve doğru yola gidecekse artık operasyonların da sonunun gelmesi lazım" dedi.

"BDP KURBANLIK KOYUN OLARAK GÖRÜLÜYOR"
BDP ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Öcalan, "Kandil'i ve Avrupa'yı bilemiyorum, bizim onlarla bağlantımız yok. Ama buradaki BDP'yi iyi biliyorum. BDP kurbanlık koyun olarak görüldü. BDP gerçekleri gündeme getirdi ama hep kurbanlık koyun olarak görüldü. Devlet, hükümet, diğer siyasi partiler BDP'ye yüklendi" ifadelerini kullandı.

"KÜRT SORUNUNUN DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİ LAZIM"
"Kürt sorunu"na değinen Mehmet Öcalan, "Bu sorun; 2-3 senelik bir sorun değil, ağır bir sorundur . Sorunun ismini doğru koymak gerekiyor. Medyada sorunun ismini değiştiriyorlar. Ama bu Kürt sorunudur. Temeli sağlam kurmak lazım, temeli sağlam kurduğunuzda sağlam bir bina yapılır. Kürt sorunu, 30-35 seneden beridir devam eden bir sorun. Ben bu sürecin her şeyini gördüm. 12 Eylül dönemi de dahil olmak üzere her dönemini gördüm. Çok zor bir süreçte yaşadım bu sorunu. Bu sorunu demokratik bir şekilde çözmek lazım. Bu sorun demokratik bir şekilde çözüme kavuşturulduğu zaman hem Kürtler hem de Türkler için faydalı olacak. Kimse oyalama taktikleriyle bu sorunu çözüme kavuşturamaz. Kürt sorunu çözülmezse kangrene çevrilir. Bu sorun bir günde, bir ayda çözülecek bir durum değil. Çok karmaşık bir durum. Bizim isteğimiz, bu sorunun sağlam bir süreç ile çözülmesidir. Avrupa'da da böyle sorunlar var. O ülkelerde bu sorunlar nasıl çözülmüşse Kürt sorunu da o şekilde çözülebilir" dedi.

KIZ KARDEŞ ÖCALAN: "SİLAHLAR KARŞILIKLI SUSSUN"
Abdullah Öcalan'ın kız kardeşi kız kardeşi Fatma Öcalan ise, "Görüşmemize avukatları izin vermiyordu. 12 yıl boyunca her iki ayda bir görmeye gidiyordum. Deniz yolu ve karayolu ile gitmek yoruyordu bizi. Abim Apo da bu sebeple gitmemize izin vermiyordu" diye konuştu.
BDP heyetinin İmralı görüşmesini değerlendiren Fatma Öcalan, "Silahsızlanma talimatını destekliyorum. Silahlar karşılıklı sussun. Kimsenin ölmesini biz de istemiyoruz" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanlığı'na teşekkür eden Fatma Öcalan, "Görüşmeye izin verene de görüşmeye gidene de, herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

YEĞEN ÖCALAN: "BARIŞ ADINA UMUTLUYUZ"
Abdullah Öcalan'ın yeğeni Ali Öcalan da, "Uzun zamandan beri avukatları da dahil hiç kimse görüşemiyordu kendisiyle. Bir heyetin ilk kez Abdullah Öcalan ile görüşmesi, bizim açımızdan sevindirici. Barış adına umutluyuz" diye konuştu.
Dayısı Abdullah Öcalan ile hiç görüşemediğini belirten Ali Öcalan, "Dayım tutuklandığında kendisiyle görüşme talebinde bulunduk. Ancak bizi ikinci derece akraba saydıkları için hiç görüştürmediler. Yani dayım tutuklandığından beri hiç görüşemedik. Dayımla ilgili gelişmeleri biz basından takip ediyoruz. Bir iki gündür en son heyetin gitmesiyle ilgili gelişmeleri de televizyondan öğrendik. Gözümüz kulağımız televizyonda" dedi.
Öte yandan, ailenin evinin duvarlarında Abdullah Öcalan'a ait gençlik fotoğrafları ve posterler bulunduğu görüldü.
(RÇ-OK-Y)

04.01.2013 21:37:22 TSI

Editör: Wan Haber