Merkez Bankası tarafından Ocak ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1950 işyerinin katılımıyla değerlendirilen İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçları açıklandı.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin devam ettiği, ihracat ve iç piyasa sipariş miktarlarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak sürdüğü görüldü.
Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü. Katılımcıların son üç ayda Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalarda rekabet gücüne ilişkin azalış yönlü değerlendirmelerin zayıflayarak sürdüğü; Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalar ile yurt içi piyasalarda rekabet gücünde bir önceki aydaki azalış yönlü değerlendirmelerin ise yerini artış yönlü değerlendirmelere bıraktığı gözlendi.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra iç piyasa sipariş miktarı ile toplam istihdamda bir önceki ayda azalış yönlü olan beklentilerin yerini artış yönlü beklentilere bıraktığı, ihracat sipariş miktarındaki artış seyrinin güçlenerek devam ettiği görüldü. Gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentilerin de sürdüğü gözlendi. Ankete katılan işyerlerinin yüzde 40,3'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 41,2'si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu da sırasıyla hammadde ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, diğer faktörler ve işgücü yetersizliği izledi.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,3 puan azalarak yüzde 7,1 oldu. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı bir önceki aya göre yüzde 14,7'ye yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12,2'ye düştü, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 73,1 oldu.
(ES-HO-Y)

25.01.2013 15:42:52 TSI

Editör: Wan Haber