Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 2012 yılını rekor bir artışla kapatan birliğin ihracat performansının 2013 yılına hızlı bir başlangıç yaptığını bildirdi.
Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı açıklamasında, 1968 yılında kurulan birliğin tarihinde Ocak ayı ihracat rakamı ilk kez 100 milyon doları aştığını belirtti. Satıcı, açıklamasında şunları kaydetti: "2011 yılı ocak ayında 74 milyon dolar, 2012 yılı ocak ayında 93 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat kaydımız 2013 yılı ocak ayında 107 milyon doları aşmıştır. Yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 seviyesinde bir artışla 44 milyon dolarlık ihracata imza atılan yaş meyve sebze sektörü bölgemiz ihracatındaki baskın konumunu korumuştur. Yerel ve küresel ölçekli pek çok sıkıntıya rağmen sektör büyümesini sürdürmektedir. 16,7 milyon dolar ile madencilik, 11,4 milyon dolar ile toprak sanayi, 6,1 milyon dolar ile kimya ve 5,5 milyon dolar ile tekstil sektörleri ise takip eden ihracat grupları olarak belirmişlerdir. Bu kapsamda, yüzde 127 oranında ihracat artışı yakalayan madencilik sektörü ile yüzde 44 oranında artış sağlayan toprak sanayi sektörünün bölgemiz ihracatına ve ekonomik gelişmesine verdikleri katkı hızla artmaktadır."
Ocak ayında toplam 109 ülkeye birlik üyeleri tarafından ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Satıcı, şunları söyledi: "Bölgemiz ihracatındaki öncelikli pazar 22 milyon doları aşan ihracat gerçekleştirdiğimiz Rusya Federasyonu olmuştur. Rusya Federasyonu'na ihracatımızda özellikle yaş meyve sebze sektörü önem arz etmektedir. İkinci önemli alıcı ülkemiz ise madencilik sektörünün yoğun ihracat gerçekleştirdiği Çin olmuştur. Ocak ayında birliğimiz üzerinden Çin'e gerçekleştirilen ihracat 8,3 milyon doları aşmıştır. Yılın ilk ayında bölgemiz ihracatı için temel alıcılar olarak ortaya çıkan diğer önemli ülkeler 8,3 milyon dolar ile Almanya, 4,9 milyon dolar ile Bulgaristan, 4,8 milyon dolar ile Ukrayna ve 3,6 milyon dolar ile Libya olmuştur."
(SK-HO-Y)

01.02.2013 10:29:34 TSI

Editör: Wan Haber