Zonguldak'ta Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından morbid obezite (aşırı şişmanlık) sebebiyle sağlık sorunu yaşayan hastalar tedavi ediliyor. Hastanenin başarısını duyan hastalar ise Samsun, Ankara gibi şehirlerden tedavi olmaya geliyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı, dünyada insan sağlığı açısından tehlikeyi boyutlara ulaşan morbid obezite, yani aşırı şişmanlık yaşayan hastaları tedavi ediyor. Bugüne kadar çok sayıda hastayı tedavi eden Doç. Dr. Öge Taşçılar ve ekibi, obezitenin önemine dikkat çekti. Tıbbi tedavi basamaklarına göre hastaya operasyon düzenlediklerini belirten Taşçılar, şöyle dedi:
"Obezite normalde basitçe halk arasında şişmanlık olarak biliniyor. Morbid obezite ise şişmanlığa bağlı sağlık sorunları gelişen veya gelişebilecek kişilere verdiğimiz tanımdır. Morbid obezite dediğimiz zaman bu kişilerin uzun dönem içerisinde mutlaka obeziteye bağlı problemlerden sağlıklarının bozulacağı veya ömürlerinin kısalacağını ön görüyoruz. Bunlar uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmış bir durumdur. Morbid obezitelerde ortaya çıkan bir dezavantaj maalesef kendi başlarına kilo vermeleri oldukça zor. Dolayısıyla mutlaka bir tıbbi yardım almaları gerekiyor. Bu tıbbi yardım en basit ilaçlardan diyetlerden başlayıp en son çare olarak ameliyata kadar gidebiliyor. Biz burada cerrahi kliniğinde bu tür hastalara son çare olarak ameliyatı uyguluyoruz. Bu hastalar öncelikle ilaç tedavileri ve diğer diyetleri mutlaka diğer altı ay denedikten ve çözüm bulamadıkları zaman cerrahi kliniklere cerrahi kliniklere gönderiliyor. Bir hasta gelip kendi başına 'Ben ameliyat olmak istiyorum' şeklinde ameliyatını gerçekleştirmiyoruz. Mutlaka önceki basamaklarda diğer tıbbi yardımlarını almış olmasını ve bunlarda başarısızlığı görmek istiyoruz. Eğer hasta son çare olarak operasyona karar verildiyse çok farklı ameliyat seçeneklerimiz var. Kişinin yeme alışkanlıklarına göre ve vücudunun kitlesine göre farklı ameliyat çeşitleri uyguluyoruz. Zonguldak'ta üniversitemizde bu ameliyatları kapalı olarak gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde hastaya bu operasyonları uyguladık. Sonuçlarında da oldukça, hem hastalarımız hem de biz memnunuz. Şimdiye kadar herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadık. Umarım bundan sonra da karşılaşmayız. Ekibimizde hem hemşireler olsun, hem de diğer doktor arkadaşlarımız olsun bu konuda oldukça deneyim kazandılar. Sanırım Türkiye'de tecrübe açısından oldukça iyi bir yerde olduğumuzu da düşünüyorum. Hatta sigaradan daha fazla vücuda zarar verdiği gösterilmiş durumdadır. Örneğin sigara içen bir kişinin ömrü ortalama beş yıl gibi bir süre kısalırken, sigaraya bağlı hastalıklar ve ölümler obeziteye karşılaştığında daha az olduğu gösterilmiş. Tabii bu demek değildir şişman olmamak için sigaraya başlayalım. İkisi de bir türlü hayatı sonlandırabilecek durumdur. Bunu tavsiye anlamına gelmemekle birlikte obezitenin artık çok daha tehlikeli bir durum olduğu gösterilmiş durumdadır."

BÜTÜN DÜNYANIN SORUNU
Obezitenin bütün dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Öge Taşçılar, "Obezite sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın sorunudur. Çin, Amerika bununla boğuşmak için çok yaygın tedbirler almaya gayret ediyor. Türkiye'de de bu konuda farkındalık oluşturuldu. Obezite, insanın hayatını, kalitesini çok düşüren bir durumdur. Mutlaka önlenmesi için gerekenlerin yapılması şarttır" diye konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hastayı üç dört aşamadan geçirdiklerini dile getiren Taşçılar, şöyle devam etti:
"Öncelikle diyet, ikinci aşamada ilaç tedavileri, üçüncü aşama bileşimleri en son aşama ise cerrahi tedavilerdir. Biz hiçbir zaman hastaları cerrahi operasyonu ilk ve ikinci seçenek olarak görmüyoruz. Mutlaka diğer tedavilerin başarısızlığı sonrasında uygun görüyoruz. Bizim kliniğimizde ortalama 2, 3. gün hastaları taburcu edebiliyoruz. Mutlaka hastalar en az bir yıl boyunca vitamin eksiklikleri ve diğer operasyona bağlı problemler açısından takip ediliyor."

HASTALARIN ÇOĞU ŞEHİR DIŞINDAN
Hastanenin Zonguldak'ta olmasına rağmen hasta grubunun yüzde 70'inin şehir dışından olduğunu dile getiren Taşçılar, "Hastaların çoğu şehir dışından geliyor. Ankara'dan, hatta Antalya'dan bile gelenler oluyor. Şimdiki hastamız Samsun'dan geldi. Çevre illerden oldukça fazla hasta geliyor. Henüz Zonguldak'tan fazla bir hasta grubumuz olmadı. Yüzde 27'sini Zonguldaklı hastalar oluyor" dedi.

"65 YAŞ ÜSTÜNE YAPILMIYOR"
Morbid obezitenin 60-65 yaş üstü hastalara uygulanamadığını sözlerine ekleyen Taşçılar, "Obezite dediğimiz gibi insanın özellikle uzun dönemde oldukça düşkünleştiren ve sağlığını kaybedilmesine, yaşam kalitesinin bozulmasına yol açan bir durumdur. Bunun da gerek operasyon gerek de tedavilerini yaptırabilecekleri, çözüm alabilecekleri yaşlarda olmalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin bu operasyonlar 60-65 yaşından sonra yapılmıyor. Çünkü hasarlar zaten oluşmuş oluyor ve geriye dönmüyor. O yüzden daha erken yaşlarda morbid obezitenin giderilmesi için gayret gösterilmesini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"600 KİLOMETRE YOL GELDİK"
Hastaneye Samsun'dan başvuran 1 çocuk annesi Pınar İşman, "Samsun Bafradan geliyorum. Kendimi bildim bileli kiloluyum. Bebekliğimden, çocukluğumdan, genç kızlığımdan beri hep kiloluydum. Bir doğum yaptım. Sonra daha fazla kilo aldım. Şimdi morbid obezite ile olan savaş duyunca arkadaşımın tavsiyesiyle buraya geldim. İkinci günüm çok rahatım. Çok memnunum. Hiç pişman değilim. En başta eşim, eltim, kayınbiraderim hepsi kilolular. Çocuklarımızda kilo almaya meyilliler. Gidince onlara tavsiyem olacak. Biz hepimiz bir araya gelince yemek yemeyi çok seviyoruz. Aile boyu iştahliyiz. Benim ameliyatımdan sonra evimizde çok şey değişecek. Bütün evin mutfak kuralları başta olmak üzere her şey değişecek. Umarım eşim çocuğum aile boyu hepimiz sağlıklı oluruz. Çevremde çok kilolu var, Samsun'da. Hepsine söyleyeceğim. Şehir dışından gelmemize rağmen burada çok memnun kaldık. 600 kilometre yol geldik" dedi.

TAVSİYE ETTİ, REFAKATÇİSİ OLDU
Zonguldak'ta yaşayan 23 yaşındaki Yasemin Akdemir, 150 kilogram iken başvurduğu hastanede 2 ayda 27 kilo verdiğini söyledi. Tedaviyi tavsiye ettiği arkadaşına şimdi refakatçilik yapan Akdemir, "Karar verdim. İyi ki de kararımı vermişim. Hayatımda çok şey değişti. Ameliyat sonrası Samsun'a gittim. Arkadaşıma da tavsiye ettim. Şu anda arkadaşıma refakatçilik yapıyorum. Daha da çok kişi var. Hiç kimse düşünmeden gözü kapalı şekilde gelebilirler. İki ayda 27 kilo verdim. 150 kiloyla girdim iki ayda 27 kilo verdim. Hiç tereddüt etmeden gelsinler, hiç şüphe etmeden burada tedavilerini olsunlar" dedi.
(OA-SA-AŞ-Y)

27.01.2013 10:38:28 TSI

Editör: Wan Haber