Dünya genelinde kanser hastalığı artış gösterirken, tütün ürünleri kullanımı ve obezitenin kanser riskini arttırdığı kaydedildi.
İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Fatma Alpay, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanserin sebeplerinin başında yaşlı nüfusun artması, tütün kullanımı ve obezite gelmektedir. Tütün ve obezitenin kanserle ilişkileri artık ispatlanmıştır. Tütün ve obezite ile mücadelemiz il düzeyinde müdürlüğümüz çalışmaları ile devam edecektir" dedi.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Bediha Türkyılmaz ise, "Ülke olarak tütün ve mamulleri ile yapılan mücadeleleri, denetlemelerde vardığımız noktayı herkes biliyor. Obezite ile mücadelemiz tüm hızıyla devam ediyor. Tütün ve tütün ürünleri ile mücadelede amacımız akciğer, yutak, gırtlak, mide ve mesane; obezite ile mücadele eylem planıyla amacımız yanlış beslenmenin yol açtığı meme, rahim, bağırsak ve buna benzer kanser türlerini de önlenmektir. Bu mücadelelerdeki hedefimiz herkesin kaliteli bir yaşam imkanına sahip olmasını sağlamak" dedi.

"ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR"
Türkyılmaz, "Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmak, yemek porsiyonlarımızı küçültmek obeziteyi engelleyecek, dolayısı ile kansere yakalanma riskimizi azaltacaktır. Ayrıca kanser erken teşhis edilirse tedavi imkanı mümkündür. Bu sebeple 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlarımızın 5 yılda bir smear testi yaptırmalarını, meme kanserine karşı 40-69 yaş arasındaki kadınlarımızın 2 yılda bir mamagrofi yaptırmalarını öneriyoruz. 50-70 yaş arasındaki tüm vatandaşlarımıza da bağırsak sistemindeki kanserin tespiti için 10 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırmalarını öneriyoruz. Tüm vatandaşlarımız aile hekimlerine mutlaka uğrasınlar. Bu testlerin bazılarını aile sağlığı merkezlerimizde ücretsiz yaptırmak mümkün" diye konuştu.
(FS-CC-Y)

07.02.2013 12:33:46 TSI

Editör: Wan Haber