ABD Başkanı Barack Obama, "Bugün yeni bir adım atıyoruz. Suriye'de yaşayan ve şiddetten kaçan mülteciler için 155 milyon dolar değerindeki ek insani yardım paketini onayladım. Buradan Suriye halkına sesleniyorum. Bu yeni yardım paketi çocuklar için daha çok ısıtıcı giysi, yaşlılar için daha fazla ilaç, aileler için daha fazla un ve buğday, zarar görmüş binalarda birlikte uyuyanlar için daha fazla battaniye, kışlık bot ve soba anlamına geliyor" dedi.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, ABD Başkanı Obama'nın Suriye'ye 155 milyon dolarlık ek yardım paketini açıkladığını bildirdi. Esad rejiminin Suriye halkına karşı acımasız bir savaş yürüttüğü ifade edilen açıklamada, Esad rejiminin erkek, kadın, çocuk demeden insanları öldürdüğüne işaret edildi. ABD'nin diğer ülkelerle bir araya gelerek Esad rejiminin bitirilmesi ve Suriye halkının haklarının korunduğu, barış içerisinde, herkesi kucaklayan, demokratik bir Suriye'ye geçiş dönemi çağrısında bulunduğu hatırlatılarak, "Biz Esad rejimini izole etmek için çalışıyor, rejimi fonlarından mahrum bırakmak için yaptırımlar uyguluyor, Suriye Muhalif Koalisyonu'nu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıyor, bu gaddarlığın faillerini hesap vermeye çağırıyor ve ihtiyaç sahibi Suriyeliler için insani yardım sağlıyoruz" ifadeleri kullandı.
Amerikan yardımının milyonlarca Suriyeli için gıda ve temiz su anlamına geldiği belirtilen açıklamada, Amerikan yardımının Şam, Dar'a ve Humus'taki yüz binlerce hasta için ilaç ve tedavi demek olduğu kaydedildi. Amerikan yardımının Halep, Humus ve Dayr az Zawr'da yaşayan yarım milyon insan için kış yardımı olduğu açıklanarak, söz konusu yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması için ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalıştığı vurgulandı. Açıklamada, Obama'nın sözlerine yer verilerek, "Bugün yeni bir adım atıyoruz. Suriye'de yaşayan ve şiddetten kaçan mülteciler için 155 milyon dolar değerindeki ek insani yardım paketini onayladım. Buradan Suriye halkına sesleniyorum. Bu yeni yardım paketi çocuklar için daha çok ısıtıcı giysi, yaşlılar için daha fazla ilaç, aileler için daha fazla un ve buğday, zarar görmüş binalarda birlikte uyuyanlar için daha fazla battaniye, kışlık bot ve soba anlamına geliyor. Cinsel içerikli şiddete maruz kalanlar için tıbbi bakım ve yaralılar için sahada yer alan hastaneler anlamına geliyor. Her ne kadar size karşı uygulanan şiddeti sona erdirmek için çalışıyor olsak da, bu yardım sizin günlük hayatta yüz yüze kaldığınız acil ihtiyaçlarınızı karşılamaya yöneliktir."
Açıklamada ABD'nin Suriye'ye toplam insani yardımının 365 milyon dolara ulaşacağı kaydedilerek, bu yardımın, Suriye halkına yapılan insani yardımlar arasında ABD'yi en çok yardım yapan tek ülke konumuna yükselttiği ifade edildi.
Obama, Suriye'de ihtiyaç içinde olanlara daha fazla yardım yapılması ve BM'nin en son insani yardımına katkıda bulunmaları çağrısında bulunarak, "Hayal kurmuyoruz. Önümüzdeki günler çok zor olmaya devam edecek. Fakat rejimin zayıflamaya ve topraklar üzerindeki kontrolünü kaybetmeye devam ettiği kesindir. Muhalifler güçlenmeye devam ediyor. Daha fazla Suriyeli onurları için mücadele veriyor. Esad rejimi sona erecek. Suriye halkı kendi geleceklerini şekillendirme şansına sahip olacak. Ve Amerika Birleşik Devletleri'ni bir ortağı olarak yanlarında bulmaya devam edecekler" şeklinde konuştu.
(AUÖ-ÖZ-Y)

29.01.2013 18:11:26 TSI

Editör: Wan Haber