ABD Başkanı Obama, Washington’da, ABD askeri liderleri ve 21 ülkeden temsilciler ile, IŞİD’e karşı yürütülen stratejinin koordine edilmesine ilişkin toplantı yaptı. Obama toplantıda yaptığı konuşmada, IŞİD’ e karşı yürütülen mücadelenin önemli bir yönünün de, iç savaştan etkilenen tüm nüfusa devam eden insani yardım olduğunu vurguladı.

Obama, sadece son birkaç ayda değil, birkaç yıldan bu yana Suriye iç savaşının bir sonucu olarak insanların yerinden edilmesinden dolayı Ürdün, Lübnan ve Türkiye’nin olağanüstü bir yük taşıdığını ifade etti. Obama, “IŞİD’e karşı mücadelede hızlı sonuç yok ama koalisyona katkıda bulunan 60 kadar ülke ile dünya terörist gruba karşı birleşti” dedi.

Toplantıya Avustralya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Irak, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Hollanda, Yeni Zelanda, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere’den temsilciler katıldı. Toplantıda Türkiye’yi Genelkurmay Harekat Başkanı Erdal Öztürk temsil etti.

Toplantıda koalisyonun elde ettiği başarılara da değinen Obama, IŞİD’in Erbil’deki ilerlemesini durdurulmasını, Sincar Dağı’nda sivillerin katliamdan kurtarılmasını, Musul Barajı’nın geri alınmasını ve Irak-Suriye genelinde IŞİD hedeflerinin ve savaşçılarının yok edilmesini bu başarılara örnek olarak gösterdi. Obama ayrıca, Irak’ın Anbar eyaletindeki savaşa odaklanıldığını ve Suriye’nin Kobani kasabası içinde ve çevresindeki durum hakkında derin endişe duyduklarını dile getirdi. ABD Başkanı, koalisyon hava saldırılarının bu alanlarda devam edeceğini ekledi.

Obama, IŞİD ile mücadelenin uzun süreceğini vurgularken, “Her türlü askeri çabada olduğu gibi, ilerlemenin olduğu günler ve gerileme dönemleri olacak; ama, koalisyonumuz bu uzun vadeli çaba için birleşmiş durumda” dedi.

Bölgenin pek çok yerinde kök salmış olan aşırılık ideolojisi ile de mücadele etiklerini dile getiren Obama, “Askeri liderlerimiz bunun sadece askeri bir kampanya olamayacağının farkında; bu çaba, bölgedeki ekonomik, siyasi istikrarı artıracakgücümüzün tüm boyutlarını içermelidir” diye konuştu.

GUARDİAN: OBAMA’NIN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIYOR
Dün başlayan görüşmeleri haberleştiren İngiliz Guardian gazetesi, Irak ve Suriye’deki koalisyon saldırlarının istenilen ölçüde başarı sağlamadını ve bu durumun ADB Başkanı Barack Obama’nın üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı. Guardian’ın haberinde ”Irak ve Suriye’de bulunan IŞİD kuvvetleriyle mücadele amacıyla ABD önderliğinde yürütülen askeri harekat, saldırıların artırılması yönünde Başkan Barack Obama üzerindeki baskıların çoğaldığı ve müttefikler arasındaki koordinasyonun iyileştirilmeye çalışıldığı şu günlerde, çatışma alanlarındaki başarısızlıklar nedeniyle özgüven kaybına uğramaya başladı” ifadelerine yer verildi.

Gazete, haberinde Kobani’de özellikle son iki günde yoğunlaşan hava saldırılarında açık alanlardaki IŞİD mevzilerine zarar verilmesine rağmen şehir içine dağılan militanların kayıp vermediğini aktardı. IŞİD’le daha etkin mücadele için Beyaz Saray’da kara saldırısı ihtimalinin daha fazla konuşulabileceğini savunan gazete şöyle yazdı:

“Obama’nın Suriye ve Irak’taki yaklaşımı Washington’da giderek daha fazla eleştiriliyor. John McCain gibi isimler ABD ordusunun artık bir kara saldırısına ihtiyacı olduğunu savunurken, bazı köşe yazarları bölgedeki stratejinin başarısız olduğunu öne sürüyor.”

Haberde Türkiye için de ayrı paragraf açılarak, ”IŞİD karşıtı ittifağın belki de en gergin üyesi olan Türkiye, ABD tarafından kendisine yapılan Kobani’ye müdahale talebini reddetmekle kalmadı, kendi topraklarında bulunan Kürt gruplara yönelik hava saldırıları gerçekleştirdi” denildi. (DHA/ZETE – Haber fotoğrafı:Getty Images)

Editör: Wan Haber