Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının kullanıldığı Nokta Dergisi'nin 24. sayısı kapağı nedeniyle "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisleri istenen derginin yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan'ın yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan ile avukatları katıldı. Savcı Ali Kaya duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı mütalaasında, sanıklar hakkında 2-8 Kasım tarihli Nokta Dergisi'nin kapak sayfasında "Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı halkı silahlı isyana tahrik etme" suçunun işlendiği gerekçesiyle dava açıldığını hatırlattı.

"HALKI SİLAHLI İSYANA SEVK YÖNÜNDE BİR TEŞVİK YOK"

Mütalaada, "Gerek sanık savunmaları, gerekse incelenen dergi içeriğindeki kullanılan ifadeler değerlendirildiğinde iddia edildiği gibi halkı silahlı isyana sevk yönünde bir teşvik bulunmadığı, herhangi bir kimseyi kanunlara karşı gelmeyi tahrik edici sözler kullanılmadığı, TCK'nin 213. maddesindeki (Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit) ve 214. maddesi (Suç işlemeye tahrik) sayılan suçun unsurları itibariyle oluşmadığı, dergi kapağında birtakım olumsuzluklarla birlikte Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafının kullanıldığı, bu haliyle ancak Cumhurbaşkanı'na hakaret yönünden değerlendirme yapılabileceği, bunun içinde Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiği kanaatine varılmakla sanıklar hakkında atılı suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesi..." denildi.
Savcı ayrıca dosyanın Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu oluşturup oluşturmayacağı yönünden Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma Bürosu'na gönderilmesine karar verilmesini talep etti. Her iki sanık ise mütalaanın Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla ilgili olan bölümüne katılmadıklarını belirterek beraatlerini istediler. 

CUMHURBAŞKANI'NA HAKARETTEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret suçuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına ve suç duyurusunun sonucunun beklenilmesine karar verdi. Heyet, sanıklar hakkındaki imza adli kontrol kararının ise bu aşamada kaldırılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

HAKLARINDA İKİNCİ BİR DAVA DAHA AÇILMIŞTI

Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanıldığı farklı bir kapak hazırlayan Nokta Dergisi'nin yöneticileri Cevheri Güven ile Murat Çapan hakkında ayrıca "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret" suçlarından geçtiğimiz hafta bir dava daha açıldı. Cevheri Güven ile Murat Çapan'ın, bu davadan ise 2 yıl 8 aydan 12 yıl 2'şer aya kadar hapisleri talep ediliyor.

Editör: Wan Haber