Kuzey Kore lideri Kim Jong-un partisnin kongresi için ülkedeki düğün ve cenazeleri 1 haftalığına yasakladı.

Yonhap haber ajansının haberine göre iktidardaki İşçi Partisi’nin cuma başlayacak kongresinin hazırlıkları kapsamında cenaze ve düğünler geçici olarak yasaklandı. Kongre nedeniyle başkent Pyongyang'a girişler de sınırlandırılırken, Kuzey Kore vatandaşları daha yakından izlenmeye başladı. Ayrıca Çin sınırı da dahil olmak üzere ülkenin tüm sınırlarındaki denetimlerin artırıldığı belirtildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

Partinin 36 yıl sonra düzenlenecek ilk kongresinde Kim'e ‘ebedi lider’ olarak 'taç giydirilmesi' bekleniyor. Kongrede ayrıca Kim'in Kuzey Kore'yi 'nükleer silahlı ülke' ilan edeceği tahmin ediliyor.

Kim'in babası Kim Jong-il, 1994'te ölen kurucu lider Kim Il-sung'un yerine geçtiğinde, onun gibi devlet başkanı unvanını kullanmamış ve babasını 'Ebedi başkan' ilan etmişti.
Güney Kore Birleşme Bakanlığı Sözcüsü Cheong Joon-hee ise Yonhap'a yaptığı açıklamada, Kuzey Kore hükümetinin kongre öncesi ülkeye korku salmaya çalıştığını savundu. Cheong'a göre Kuzey Kore liderliği bu şekilde suç oranını azaltmayı ve insanları ülke dışına çıkmaktan alıkoymayı hedefliyor.

Editör: Wan Haber