Buna göre TEB'in yanı sıra ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülmüş kamu kurum/kuruluşları aracılığıyla şahsi kullanım için yurt dışından da ilaç sağlanabilecek ve doğrudan da hastalara verilebilecek.

Hastanelerin yurt dışından toplu olarak getirdiği ilaçların temin edilmesi de bu şekilde sağlanacak.

Bu ilaçlar için de yurt dışı ilaç listesine girmiş olduğu tarihten itibaren 3 yıl içerisinde izin/ruhsat sahibi tarafından ruhsat başvurusunda bulunulacak ardından başvuru tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde ruhsat alınabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ruhsat başvurusu yapılmayan ve ruhsatı alınmayan ilaçların bu şekilde temin edilmesine devam edilmesine karar verebilecek.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ceza uygulayabilecek mi?

Bu kanunla Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'da da değişiklik yapılacak.

Cezaların zamanında ve gecikmeden gerçekleştirebilmesi için mahalli mülki idarelere göndermeden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna da ceza uygulayabilme yetkisi verilecek caydırıcılığı sağlamak için de fiilin önemine göre para cezaları için alt ve üst sınır yeniden belirlenecek.

Bu kanunda belirtilen kurallara ve yasaklara uymamış eczane sahiplerine veya mesul müdürü ile sanat ve ziraat işlerinde kullanılan zehirli ve müessir madde satıcılığı yapanlar, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu veya mahalli mülki amir tarafından 2 bin liradan 20 bin liraya kadar da idari para cezası kesileceği. Fiilin bir yıl içinde tekrarının halinde ceza bir kat daha arttırılacak.

Yurt dışından sağlanan ilaçlar için de ruhsat başvurusunda bulunma süresi, maddenin yürürlüğe girdiği tarihte başlıyor.

Eczacı olmayanların bireylerin eczacı mesul müdür atayarak eczane açabileceği kuralı şirketler için de uygulanıyor ve böylece muvazaalı ortaklıklar ortadan kalkmış olacak. Diplomalı eczacı olmak şartı ile ortaklardan birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi şartı kaldırılıyor.(Hür Haber)

Editör: Wan Haber