BM Suriye Temsilcisi Staffan De Mistura, Cenevre’de basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan De Mistura ertelenen Cenevre toplantısının 29 Ocak’ta yapılacağını ifade etti. De Mistura, “Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüş var. Tartışmalar birçok başkentte yürütülüyor. Cenevre-2’de olanların tekrarlanmaması için bu kez davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Başladığımızda doğru adımla başlamak istiyoruz” dedi.

“Yoğun anlaşmazlıklar üzerine bugün başlaması planlanan görüşmeler ertelendi” diyen De Mistura şöyle konuştu:

”Katılımcı listesiyle ilgili olarak Kerry, Lavrov, Riyad ve Ankara ile görüşmeye devam ediyorum. Davetiyeleri bugün göndermeye başlayacağım. 29 Ocak’ta Cenevre toplantısı yapılacak. Görüşmelerin gündemi geniş çaplı bir ateşkes, IŞİD ile mücadele ve insani yardımlar olacak.

Cenevre görüşmeleri dolaylı olacak ve altı ay sürecek. Bu Cenevre-3 değil, sonuca götüren Cenevre toplantıları olmasını umuyorum. Görüşmelere başlamak için önkoşul olmayacak.”

De Mistura, ”Birinci Cenevre sonuç bildirisi hala geçerli mi” sorusuna, “Evet. Her şey Birinci Cenevre Bildirgesi’yle başladı. Hükümet, yeni anayasa, seçimler” yanıtını verdi.

Editör: Wan Haber