Wan Haber Merkezi

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva başkanlığında bir araya gelen sektör temsilcilerine  Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Erciş Şoförler Odası Başkanı Hüsamettin Çelik, Muradiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Seyfettin Aydoğdu, Van Merkez ve İlçelerde bulunan Kooperatif Başkanları katıldı. 

Ulaştırma sektöründe en büyük sorunlarının Sigortalı şoför çalıştırma zorunlulukları olduklarını dile getiren temsilciler, SGK tarafından kendilerine kesilen cezaların fahiş rakamlara ulaştığını, bu nedenle yüzlerce esnafın mağduriyet yaşadığı dile getirildi. 

Sektörde çok sayıda korsan çalışan minibüs olduğu dile getirilerek “Her ilçede yüzlerce korsan çalışan minibüsçü var. Bu durum kayıt altında bulunan vergisini, sigortasını zorunlu yatıran esnafı zor durumda bırakmıştır. Kooperatifler kapanma noktasına gelmiştir. Bazı minibüsçülerimiz günlerce bir sefer atmak için sıra beklerken, korsanlar rahat çalışmaktadır. Bu durum kooperatif üyelerimizi gerçekten zor durumda bırakmıştır” ifadesi kullanıldı. 
Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesinin toplu taşıma için yaptığı yatırımların sektörde rahatsızlık yarattığı, hatta özellikle ilçelerde çalışan minibüsçüleri zarara uğrattığı ifade edilirken, yıllardır birikimlerini bu yönde yapmış esnafın gelecekleri adına bu konuda yeniden bir çalışmanın beklentisi içinde oldukları ifade edildi. Bu konuda ortak bir çalışma yapılmalıdır. Aksi takdirde işin ekonomik, sosyal boyutları çok ağır sonuçların doğmasına sebep olacaktır. Binlerce insan işsiz kalacaktır” denildi. 

Özellikle Başkale ve Gürpınar Minibüs Kooperatifi yetkilileri, en büyük sorunlarının şehir merkezinde kendilerine ait bir durak tahsis edilmediğini, kooperatif üyelerinin İkinisan Caddesi’nden öteye geçemedikleri dile getirilirken, ancak başka ilçelerin şehir merkezinde çok rahat yolcu alındığını bu durumda yüzlerce üyelerinin mağdur olduğu belirtildi. 

Toplantıya katılan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Ulaştırma Sektörünün Van’da önemli bir sektör olduğunu, binlerce esnafı ile ağır sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirerek “Özellikle SGK primleri ve uygulanan ağır cezalar çok büyük mağduriyet oluşturmuştur. Yüzlerce araç cezalandırıldığı için hiçbir iş yapamaz ve kaderine terk edilmiştir. Bununla birlikte korsan çalışan minibüsçülerin de sektöre çok büyük darbe vurduğunu görüyoruz. Toplantımıza katılan kooperatif başkanlarımızın tüm sorunları ilgili birimlerimiz tarafından raporlaştırılacaktır. İlgili birimlerle görüşüp çözüm yolları üretmek için Şoförler Odası ve Kooperatiflerle ortak çalışmalar yapacağız” ifadesini kullandı. 
Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, şoför esnafının çok ağır sorunları olduğunu ancak koordineli bir çalışma ile birçok soruna çözüm üretilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Tuğrul toplantıya evsahipliği yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’ya teşekkür etti. 

 

Editör: Wan Haber