İmralı görüşmeleri devam ederken hükümet kanadından açılım sürecine katkı sağlayacak bir adım daha geldi. Adalet Bakanlığı 12 Eylül işkenceleri ile anılan Diyarbakır Cezaevi’ni boşaltma kararı aldı. BakanlıkTekirdağ Adliyesi ile yaptığı yazışmalarda Diyarbakır’dan gelecek 300 mahkum için yer hazırlanmasını talep etti. F Tipi cezaevinin yanına yeni inşa edilen 5 bin kişilik Tekirdağ Kapalı Cezaevi kampüsünde 300 mahkum için yer hazırlandı. Cezaevinde 500 yeni mahkumun gelmesi ihtimaline göre hazırlık yapıldığı kaydedildi.

300 MAHKUM UÇAKLA TAŞINACAK

300 mahkumun uçakla taşınması çalışmalarında ise sona gelindiğini bildirildi. Bir hafta içinde 300 mahkumun Diyarbakır’dan uçakla Çorlu Havaalanı’na getirileceği buradan da ring
 araçları ile Tekirdağ Kapalı Cezaevi’ne taşınacağı bildirildi. Bu nakil işlemleri esnasında 500’e yakın asker ve polisin görev alacağı kaydedildi.

12 EYLÜL İŞKENCELERİYLE ANILIYOR

Öte yandan başka illere sevklerle boşaltılacak cezaevinin müze mi yapılacağı, yoksa yıkılıp yerine okul bina
sı mı inşa edileceği yönünde bir açıklama yapılmadı.12 Eylül döneminde pek çok siyasetçi ve aydın Diyarbakır Cezaevi'nde kaldı. Kalan siyasiler arasında DTP lideri Ahmet Türk
 de var. 34 kişinin öldüğü hapishane ürperten işkence yöntemleriyle de anılıyor. The Times bile cezaevini 'dünyanın en kötü üne sahip 10 cezaevi' arasında göstermişti.

Editör: Wan Haber