Mardin'in Nusaybin İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESO) Başkanı Abdulğani Bilge, Öcalan görüşmelerini çok önemsediklerini söyledi.
30 yıl boyunca çok büyük kayıplar verildiğini kaydeden Bilge, bu görüşmelerin Kürt sorunun çözümüne katkı yapabileceğini kaydetti. Halkların kardeşliğine vurgu yapan ESO Başkanı Abdulğani Bilge, "Bölgede oluk oluk insan kanı aktı, binlerce evladımız şehit oldu, hayatlarını kaybetti, yüzlerce eve ateş düştü. Bu çatışma sürecinde anaların gözyaşları hiç dinmedi. Maddi ve manevi yönde çok büyük bedeller ödendi. Kazanan tarafın olmadığı bir kardeş savaşına tanıklık ettik. Kalıcı bir barış için görüşmelerin olması, meselenin diyalogla, müzakereyle çözümü bölge halkını sevince boğmuştur. Hepimizi mutlu etmiştir. Lakin çok da iyimser olmamak, ihtiyatlı olmak lazımdır. Barışı bu coğrafyada hemen hakim kılmak kolay değildir, kolay olan savaştır. Barış için bir kere bütün muhatapların samimi olması lazımdır. Kısacası süreç çok hassas ve kırılgandır. İç ve dış provokasyonlara, sabotajlara gebedir ve açıktır" dedi.
Kürt sorunun çözümünde görüşmelerde ve müzakerelerde tüm tarafların muhatapların sürece dahil edilmesi gerektiğini aktaran Bilge, sürecin şeffaf ve katılımcı olması gerektiğin kaydetti. Kimin samimi olduğu kimin ise olmadığını hem Türk hem de Kürt halkı kamuoyunun bilmesi gerektiğini ifade eden Bilge, "Barışın olması, silahların susması, ölümlerin yaşanmaması, sürece samimi ve fedakarca yaklaşılması bir acizlik bir teslimiyet değildir. Bilakis bir erdemliktir. Ülkemizde savaş ve çatışma ortamın son bulması Türkiye'yi uluslararası arenada siyasi, ekonomik, kültürel, etnik yönde daha güçlü bir konum sahibi edecektir. Huzur ve refahın ülkede hakim olmasıyla birlikte gerek bölgede gerek dünyada önemli bir aktör yapacaktır. Biz bölge insanı ve STK'lar olarak demokratik adımların atılmasını, kalıcı bir barışın olmasını istiyoruz. Bir kez daha hayal kırıklığı yaşamak istemiyoruz. Ben insanım vicdan sahibiyim diyen herkesin barış görüşmelerinde rol almalı, elini taşın altına koymalıdır. Herkes müsterih olsun kaybeden, bedel vermiş olmayacaktır. Umutsuzluğa kapılmadan bir an önce somut, yapıcı adımlar atılmalıdır. İyi niyetin göstergesi olarak nihai sonuca ulaşana kadar silahlar susmalı, cezaevlerinde siyasi tutuklu olan vatandaşlarımızın serbest bırakılması, görüşmelere olumlu bir katkı verecektir. Bu adımları atacak iradeye sonuna kadar destek olacağız" diye konuştu.
(AA-YRT-AŞ-Y)

07.01.2013 14:40:12 TSI

Editör: Wan Haber