Mersin'de nükleer karşıtları, Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapacak Rus sermayeli Akkuyu NGS A.Ş. firmasının Çamlıbel'de açacağı bilgilendirme bürosunu, düzenledikleri yürüyüşle protesto ettiler. Nükleer karşıtları, bugünden itibaren büro önünde nöbet tutmaya başladılar.
Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali ile NGS A.Ş.'nin Çamlıbel'de açacağı büroya karşı bugün de alanlara çıktılar. Geçtiğimiz cumartesi günü büronun açılmasına karşı yürüyüş düzenleyen NKP üyeleri, bugün de aynı eylemi tekrarladılar. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan NKP üyeleri, buradan Atatürk Caddesi'ni takiben İnönü Bulvarı üzerinde açılma hazırlıkları süren büronun önüne kadar yürüdüler. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk de eyleme katılarak nükleer karşıtlarına destek verdiler. Yürüyüş boyunca sloganlar, alkışlar ve ıslıklarla nükleer santrali ve büroyu protesto eden grup, büro önünde nükleer santral istemediklerini dile getirdiler.
NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, yaptığı açıklamada, bugünden itibaren büro önünde her gün 12.00-17.00 saatleri arasında nöbet tutacaklarını ve büronun açılmasından vazgeçilinceye kadar her cumartesi eylem yapacaklarını söyledi.
CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ise nükleer karşıtlarını Türkiye'yi kurtarmayan çalışan yurtseverler olarak tanımlayarak tebrik etti. Enerji bakanının, nükleer santralin birincisini Mersin'e, ikincisini Sinop'a kuracaklarını, üçüncüsü için de görüşmelerin sürdüğünü söylediğini aktaran Atıcı, "Eğer biz mücadele ağını Mersin'de örersek ne Sinop'a ne de başka bir yere nükleer santral yapılması imkansızdır. Bizim nükleer santrale ihtiyacımız yok, çünkü bizim güneşimiz, rüzgarımız, jeotermalimiz var. Avrupa'da bütün ülkeler nükleer santrallerden vazgeçiyor" dedi.
BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de 2011 seçimleri sırasında nükleer santrali yaptırmayacaklarını ilan ettiklerini ve bu lafı yemeyeceklerini, çünkü bunun sadece bir onur meselesi değil, insanlığa karşı görev meselesi olduğunu vurguladı. Kürkçü, nükleer santralin enerji açığını kapatmak için bulunan en aptalca yol olduğunu da sözlerine ekledi.
NKP adına açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi Mersin İl Meclisi Sözcüsü Müslüm Tank da büronun yerel lobi faaliyetleri yürütülmek üzere açıldığını belirtti. Akkuyu'nun, Rusya'dan getirilecek uranyum gazının seramikleştirilerek yakıt çubukları haline getirilip dünyaya pazarlanan bir yere olacağını ileri süren Tank, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulmasıyla dünyanın çöplüğü olacağız. Bugün evsel atıkları bile yönetemeyen bir ülke nükleer atığı nasıl yönetecek? Türkiye, nükleer santrali olmadan nükleer kazalarda ilk 20'ye giren ülke oldu. Tüpgaz patlamasıyla nükleer santral patlamasını kıyaslayan bir başbakanın yönettiği ülkede, herkesi nükleer santrale karşı mücadeleye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Yaşam Yolu Kültür Çevre Kooperatifi üyeleri, bilgilendirme bürosu önünde nöbet tutmaya başladı.
(KYM-ÖZ-Y)

22.12.2012 17:29:51 TSI

Editör: Wan Haber