Şehirleri kana bulayan örgütlerin ‘amonyum nitrat’ içeren yüksek hacimli gübreye kolaylıkla ulaşması; gübre ticaretinin, kullanımının ve dolaşımının sınırlanması, etkili bir şekilde takip edilmesi ve denetlenmesi zorunluluğunu ortaya çıkardı.

Yüzde 28 ve üzeri oranda amonyum nitrat içeren gübrelerin ambalajsız ve perakende olarak satışına izin verilmemesi, gübre torbalarına çip konulması, dağıtıcılık belgesi zorunluluğu ve çeşitli takip mekanizmalarına rağmen bu sorun, ülke gündeminde aciliyetini ve hayatiyetini korumaya devam ediyor.

Habertürk'ten Bülent  Aydemir'in haberine göre, İstanbul ve Mardin saldırılarının ardından dün bu konuda çok önemli bir karar alındı.

Örgütlerin patlayıcı yapımında kullandığı nitratlı gübre satışı, Tarım Bakanlığı tarafından geçici olarak durduruldu. Durdurma yazısı, İçişleri Bakanlığı tarafından tüm valiliklere ve emniyet birimlerine gönderildi.

Hükümet, gübre hareketlerinin izlenmesi, kontrol ve denetiminin güçlendirilmesi, piyasanın kayıt altına alınmasında bir dizi ek tedbir üzerinde çalışıyor.
 
KAYNAK: HABERTÜRK

Editör: Wan Haber