4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri Niğde Hükümet meydanında çadır kurarak Niğdelileri kanser konusunda bilinçlendiriyor.
Gün ile ilgili bir yazılı açıklama yapan Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, "Kanser dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Günümüzde milyonlarca insan kanserli ya da kanseri tedavi edilmiş olarak yaşamaktadır. Kanser tanısı ne kadar erken konulursa tedavi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansıda o kadar yüksek olur. KETEM'lerin amaçları da toplumun kanser konusunda farkında lığını artırmak, kanserde erken teşhis ve taramayı yaygınlaştırmak, önlenebilir kanserleri toplumdan yok etmek ve taranabilir kanserlere bağlı ölümleri azaltmaktır. KETEM'de 40-69 yaş arası kadınlarımız, meme kanseri taramalarını klinik meme muayenesi yaptırarak ve mamografi çektirerek, kolon kanseri taramalarını gaitada gizli kan tetkiki yaptırarak, 30-65 yaş arası kadınlarımız serviko (rahim ağzı) kanseri taramalarını smear testi yaptırarak, 50-70 yaş arası erkeklerde prostat kanseri taramalarını kanda PSA baktırarak ve kolon kanseri taramalarını gaitada gizli kan tetkikini ücretsiz olarak yaptırabilirler. Halkımızın bu taramalara katılmaları kanserde erken teşhis için ortak bir başarıya ulaşmamızda önemli bir etken olacaktır" dedi.
Sigaranın insan sağlığına verdiği zarardan bahseden Dr. Öztürk, "Sigara içimi de halk sağlığını tehdit eden en büyük düşmanlardan biri haline gelmiştir. Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok organ kanserinde risk faktörüdür. Mutlaka mücadele edilmesi gereken önemli bir halk sağlığı sorunudur. KETEM 'de sigara ile mücadele amaçlı sigara bıraktırma polikliniği hizmet vermektedir. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü dolayısıyla halkımıza sigaranın zararlarını hatırlatmak ve bırakmalarına yardımcı olmak amacıyla KETEM Sigara Bıraktırma Polikliniği'ne davet etmekteyiz" diye konuştu.
(YE-AÖ-Y)

04.02.2013 12:31:43 TSI

Editör: Wan Haber