Niğde'nin geleceğinin şekillenmesi açısından büyük önem taşıyan 1/5000'lik Nazım İmar Planı, meclis üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla reddedildi. Bu sonuçla Niğde Türkiye'de Nazım imar planı olmayan tek il ünvanını devam ettirdi.
Niğde Belediyesi olağanüstü meclis toplantısından sonra konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Türkiye'de 81 il var ve bu illerin sekseninde 1/5000'lik nazım imar planı var. Niğdemizin otuz senedir konuşulan fakat otuz senedir yapılamayan ve bizim dönemimizde yapmaya çalıştığımız nazım imar planını meclis salonumuzda oylanmasını gerçekleştirdik. Meclisimiz 12 kabul oya karşı 15 red oy alarak nazım imar planının reddi noktasında karar verdi. Dolayısı ile Niğde'de imar işlerinin hala anayasasının olmadan doğaçlama olarak gelişi güzel yürümesini isteyen bir durum ortaya çıktı. Biz çarpık yapılaşmadan geri dönmek ilimizi sosyal donatı alanlarında rahatlatmak, imar konusunda birçok yeniliği sosyal alanı ilimize kazancı olacak yenilikleri meclis toplantısında reddetmiş olduk. Bizim amacımız, ilimizi dışarıya açmak geliştirmek, güzelleştirmektir. Nazım imar planı olmayan illere yatırımcılar gelmiyor. 5000'lik nazım imar planı olmayan illerden büyük yatırımcılar arsa alıp alışveriş merkezleri, fabrika gibi yatırımlar yapmıyorlar. Bunun sebebi, şu anki mevcut bulunan 1000'lik imar planı üzerinde yapılan imar uygulamaları yasalar gereği, gayri yasal olmasından dolayı yatırımcılar buraya gelip yatırım yapmak istemiyor. Niğde'yi bu çıkmazdan çıkaralım, iş sahalarını genişletelim, dış sermayeyi ilimize çekelim, çarpık yapılaşmadan ilimizi kurtaralım istedik. Bunların sonucu olarak da şehrimizi güzelleştirmek ve genişletmek adına bu nazım imar planını oylamaya sunduk. Red oyu veren arkadaşların gönülleri ne kadar rahat edecek, vicdanları ne kadar sızlayacak ben bu durumu kamuoyunun ve Niğde halkının takdirine bırakıyorum. Değerlendirme halkın olacak ve çok geçmeyecek 5 yıl sonra bugün yapılan oylamada red oyu kullanan arkadaşları kamuoyu yargılayacak" şeklinde konuştu.
Akdoğan; şöyle devam etti:
"Bir şehrin şehir olması kent olması sosyal donatı alanları ile mümkün, yaşam kalitesini artırmakla mümkün. Ahmetpınar'ında bir bölgede önümüzdeki yıl üç bin konut bitiyor. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, (bu bölgeden tarafımıza birkaç tane okul yeri gösterin ve biz tarafımıza bakanlığın vermiş olduğu ödenekle o alanları ihaleye çıkararak kamulaştırıp okul yapmak istiyoruz) şeklinde talepte bulundular. Ancak şimdi belediye olarak bu nazım imar planı olmamasından dolayı okul için alan tahsisi yapamıyoruz. Orada ikamet eden üç bin ailenin çocuğu nerede okula gidecek. Bu memleketin sosyal donatı alanından yine memleketimizin çocukları ve aileleri yararlanıyor. Sosyal donatı alanına giren bölgelere inşaat ruhsatı verilmeyecekti, nazım imar planı kabul edilmiş olsaydı. Şimdi belediyemiz eski mevcut binlik imar planı ile yoluna kör topal devam etmeye çalışacak. Bunun sonucunda da insanların ne kadar memnuniyetini kazanacağız, ne kadar sosyal donatı alanı oluşturabileceğiz bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz hep birlikte."
Seçimlerden önce vermiş oldukları sözü yerine getirdiklerini belirten Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Biz göreve geldiğimiz de vermiş olduğumuz sözü tutmuş olduk. Sözümüz gereği 1/5000'lik Nazım İmar planını hazırlattık ve gündeme getirerek Niğdemize kazandırmaya çalıştık. Fakat yapmış olduğumuz meclis toplantısında bu karar kabul edilmedi" dedi.
(YE-ZB-Y)

12.01.2013 16:27:21 TSI

Editör: Wan Haber