Niğde Özel İdare Müdürlüğü 2012 yılı oluşturulan makine parkını ve aynı yıla ait faaliyetlerini basın toplantısı ile sunumu yaptı.
Niğde İl Özel İdaresi sosyal salonunda gerçekleştirilen toplantıya Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Doğan Şafak, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, CHP İl Başkanı Ünal Baykan, MHP İl Başkanı Hakan Er, Yol-İş Sendikası Konya 2 No'lu Şube Genel Sekreteri Ali Alkan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdare Müdürlüğü personeli ve basın mensupları katıldı.
Toplantı öncesinde İl Özel İdare Müdürlüğü'nce bu yıl hizmete girecek iş makinesi ve diğer araçların hizmete girmesi için protokol tarafından kurdelesı kesildi. Vali Alim Barut burada yaptığı açıklama da araç parkının çok gençleştirildiğini eski model araçlar yerine yeni modellerinin alındığını, toplam 131 adet iş makinesi ve araç parkına sahip olan Niğde İl Özel İdaresi'nin sadece 2012 yılında 25 tane daha iş makinesini kendi öz kaynaklarıyla 3 bin 642 lira harcayarak hizmete sunduğunu söyledi.
İl Özel İdaresinin teşkilat ve personel yapısından bahseden Genel Sekreter Nebol, "Bor Pınarbaşı mevkiinde bulunan konkasör şantiyesine 383 bin lira harcanarak iyileştirme yapıldığını, bu iyileştirme sonucunda şantiyenin yıllık altı ay gibi bir çalışma süresi üretim tasarruf ettiklerini, Bor Pınarbaşı Şantiyesinde asfalt plent tesisinin ihale aşamasında olduğunu bu tesisin de eklenmesi ile sıcak asfalt üretileceğini, bununla ileriki zamanlarda köylerin yolunun bile sıcak asfalt yapılacağını belirtti.
Niğde genelinde toplam 158 bin metre kare parke yapıldığını, parkesiz, kanalizasyonsuz köy ve kasabanın olmadığını belirten İl Özel İdare Genel Sekteretir Ali Nebol, asfalt kaplama konusunda da 2009 yılında 164 km asfalt kaplama işlemini sadece 2012 yılında 298 km. çıkarttıklarını bu konuda büyük mesafeler kat ettiklerini belirtti. Nebol, 2012 yılında 19 bin km. Niğde'nin köy ve kasabalarında bulunan yollarda kar temizleme işlemi yapıldığını, birçok köy ve kasaba yolunda yol genişletme çalışmaları yapıldığını söyledi.
Niğde genelinin 275 bin 783 hektarlık alanında tarım yapılabildiğini, bu alanın yüzde 42'sinin sulanabildiğini diğer bölümün de ise susuz tarım yapıldığını belirten Ali Nebol, tarımsal sulama projelerinde en büyük sıçramayı bu yıl yaptıklarını ve 34 projenin uygulamaya konulması ile 1.011 hektar alanın sulama alanına katılarak 3 bin 268 çiftçi ailesinin istifade ettiğini belirtti. 2009 yılında 2 bin 144 lira olan tarımsal sulama harcamalarının sadece 2012 yılında ise 9 bin 656 lira olduğunu, yapılan göletler, yer üstü ve altı sulama projeleri, hayvan su içme göleti olmak üzere tarımsal sulama da büyük atılım yaptıklarını söyledi.
Yıl içinde kuruma ait toprak ve su tahlili laboratuarında bin 617 adet toprak, 24 adet su analiz tahlili yapıldığını ifade eden Nebol, Niğde genelindeki bütün köylerin içme suyu tesisine sahip olduğunu bu konuda yaşadıkları en büyük sorunun sayaç kullanılmadığından dolayı zaman zaman tarımsal sulama da kullanılması olduğunu, bu yıl 9'u ihaleli olmak üzere 58 içme suyu işi yapıldığını ve bunun içinde bu yıl 502 bin lira harcandığını, ayrıca klorlama, drenaj ve sondaj işlemlerinin yapıldığını kaydetti.
Genel Sekreter Nebol, köylerde imar, inşaat ve çevre düzenlemeleri yaptıklarını, buralarda meydana gelen kaçak yapılaşmadan dolayı da 16 yere toplam 854 bin lira ceza kestiklerini, Bütün köylerin ve beldelerin çizim işlerinin tamamlandığını il haritasının tamamlanmak üzere olduğunu bu bilgilerin Coğrafi Bilgi sistemine girileceğini ve İl Özel İdare Bilgi sistemi oluşturulacağını belirtti. Ayrıca İl genelinde bir çok tarihi evler ve bazı tarihi kiliselerin tamir ve onarım işlemi yapıldığını söyledi.
Sunumun devamında 2012 yılında İller Bankasının İl Özel İdaresi adına Bor İlçesinde Kayaltı Mevkinde, Kayı, Balcı, Bereke olmak üzere, Fesleğen köyü, Koyunlu, Fertek ve Çiftehan kasabalarında toplam 11 bin 500 hektar alanda jeotermal kaynak arandığını, bunlardan Bereke köyü hariç C02 ölçümü yapıldığını, jeotermal potansiyelin olduğu 4 nokta da radon, toran ve civa ölçümü yaptırılacağını söyleyen Nebol, Eğitim, Emniyet, Kültür, Turizm, Bayındırlık, Tarım, Sağlık gibi konularda ilgili resmi kurumlara 4 bin 890 lira maddi katkılarda bulunulduğunu da ayrıca belirtti.
"AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bu konuda bir çok çalışma yaptık, Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından kabul gören Coğrafi Bilgi Sistemi, Bor Kayı Köyünde güneş enerjisinden elektrik üretmi, Narlıgöl'de termal enerji ile meyve sebze kurutma tesisi, Bor Çukurkuyu kasabasında Biogaz ve biogaz dan elektrik üretimi, patates unu ve ürünleri üretim tesisi, Eskigümüş kasabasında mikro hidro elektrik üretimi, Ulukışla ilçesinde yakıtsız su pompası, gibi eğitim, iş güvenliği, kurumsal standart ve gençlik konularında bir çok projenin de çalışmalarını yapıyoruz." diyen Nebol, Mecliste 51 toplantı ile 325 kararın oy birliği ile imza altına alındığını dile getirdi.
İl Özel İdare Müdürü Ali Nebol'un sunumun ardından Niğde Valisi Alim Barut, Yol İş Sendikası Konya 2 Nolu Şube Genel Sekreteri Ali Alkan , Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Doğan Şafak'da birer kısa konuşma yaparak, İl Özel İdare Müdürlüğü çalışmalarını değerlendirdi ve çalışanları tebrik ettiler.
Programın sonunda gazetecilerin soruları alındı. Sorulardan Ecemiş suyu projesine vurgu yapıldı. Gazetecilerin soruları ve cevaplarının ardından toplantı sona erdi.
(YE-SK)

29.12.2012 12:43:55 TSI

Editör: Wan Haber