Niğde Belediyesi Kent Otomasyon Sistemi(NİĞKOS) tanıtım toplantısı belediye meclis salonunda gerçekleştirildi.
Niğde Kent Bilgi Sistemi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, şehirde yaşayan vatandaşlarımızın sosyal verileri ile birlikte mekansal verilerin de sisteme entegre edilerek Niğde Kent Bilgi Sistemi envanterinin oluşturulduğu belirtti.
Başkan Akdoğan; "Vatandaşların zaman ve mekan kaybı olmaksızın internet üzerinden her türlü taleplerini iletebileceklerini, taşınmazların imar durumlarını sorgulayabileceklerini, kent rehberinden faydalanabileceklerini ve her türlü ödemelerini gerçekleştirebilecekleri sistemle bütünleşik entegre bir yapının tesis edildiğini söyledi.
Niğde Kent Bilgi Sistemi tanıtım toplantısında kurum web sitesi üzerinden ilgili uygulamalara bağlanılıp anlık gerçek sorgulamalar gerçekleştirildi. Bu doğrultuda herhangi bir mükellefin imar durum bilgisi, taşımazlarının mevcut durumu, sosyal ve demografik verileri, cadde ve sokak bilgilerinin yanı sıra oturduğu konutunun yapısı, fotoğraf ve sözel verilerle destekli mekansal verileri de sunum da katılımcılara gösterildi.
Proje tanıtım toplantısında katılımcılardan gelen soru-cevap kısmında bir katılımcının ad ve soyadı bilgilerinden ilgili katılımcının sosyal ve mekânsal verileri sunumda tanıtıldı.
Niğde Kent Otomasyon Sisteminin tanıtım toplantısında projenin faaliyete geçtiğini ifade eden Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Faaliyetlerinin tamamını, bilişim teknolojilerinin en üst düzeyde kullanıldığı, insan odaklı bir yapıya dönüştürülmesi hedeflenmekte. Proje neticesinde; Niğde'ye ait hali hazır haritalar, kadastral haritalar ve imar planları akıllandırılarak, tapu sistemi (takbis), nufüs kayıt bilgileri (mernis) ve diğer doğrulama kaynakları ile gelen veriler ile örtüştürülerek, veri sağlığı ve optimizasyonu sağlanmıştır. Belediyemiz mücavir alanlarının tamamını kapsayan saha ve envanter çalışmaları yapılarak, sosyal doku analizleri oluşturulmuştur. Bu sayede belediyemiz sınırları içerisindeki tüm taşınmazlara ilişkin en güncel ve doğru bilgilerden üretilen bir envanter oluşturulmuş olup, güncelliğinin koruması için gereken yapılandırmalar hayata geçirilmiştir. Belediyenin bütün arşivlerinin dijital ortama aktarılması, çağdaş bir belediyeciliğin altyapısının kurulması ile tapu ve muhtarlık bilgilerinin proje kapsamında sistemle bütünleştirilmesi, mülkiyet, ikamet ve nüfus hareketlerinin izlenebilmesine imkân tanımaktadır. Niğde Kent Otomasyon Sisteminin maliyeti 1 milyon liradır. Titiz bir çalışma gerektiren projemiz göreve geldiğimiz günden beri yaptığımız uzun süreli alt yapı çalışmalarının sonucudur." dedi.
Niğde Belediyesi Otomasyon Sistemi uygulamasında ilk 10 Belediye arasında
Niğde Belediyesinin önemli bir hizmete imza attığını dile getiren katılımcılar, böyle bir projeyi hayata geçirdiği için Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a teşekkür ettiler.
Projenin uygulanması hakkında bilgi veren firma yetkilileri ise Niğde Belediye Başkalığının Türkiye'de kent Otomasyon sistemini uygulayabilen ilk 10 beleidyeden biri olduğunu söylediler.
Mobil Tahsilat Uygulaması ile; Fatura bildirimleri, mükelleflerimiz kurumumuza gelmeden isteğe bağlı olarak, anlık-yerinde ödenebilmekte.
e-imar uygulaması ile; Vatandaşlarımız, internet üzerinden taşınmazlarının imar durumlarının öğrenebilecek, gerekli bilgilendirmeler aynı uygulama üzerinden yapılmakta.
Kent rehberi uygulaması ile; Şehrin önemli noktaları sistem sayesinde tanımlanmış olup, sosyal, kültürel mekan tanımlama ve adreslemelerine daha kolay ulaşılabilmekte.
Akıllı Masa uygulaması ile; Vatandaşın sesini belediye içerisine duyurulmasına aracılık eden bu uygulama ile, talep ve öneriler tek bir merkezde değerlendirilmekte olup kentlilik bilincinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmakta.
Niğde Kent Bilgi Sistemi sayesinde; Tutarlı bir bilgi sistemi altyapısı kurulmakta, birim fonksiyonlarında otomasyon kullanımı artmakta, etkinlik ve üretim artışı gerçekleşmekte. Belediye hizmet önceliklerini; doğru ve güncel bilgi ve analizlerin sonuçlarına göre tespit etmektedir. Belediye kurumsal kaynaklarını ve ihtiyaçlarını tam olarak bilerek, daha iyi kaynak yönetimi yapmakta, bu kapsamda gelir rasyonalizasyonunu gerçekleştirmektedir. Bilgiye dayalı yönetim süreci başlamaktadır. Belediye ve hizmetleri zamandan ve mekândan bağımsız olarak her yerden ulaşılabilir olmakta, kentlilerin yaşamını kolaylaştıran uygulamalar hayata geçirilmektedir.
(YE-AÖ-Y)

28.01.2013 08:48:21 TSI

Editör: Wan Haber