Son günlerde gündeme gelen Danıştay 8. Dairesinin almış olduğu kararla avukatların başörtüsü ile ruhsat alma ve duruşmalara katılabilme hakkında konuşan Niğde Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek "Avukatlık mesleğini olumsuz etkilemediği taktirde başörtüsü, hiçbir sorun olmamalıdır" dedi.
Danıştay 8. Dairesi tarafından bir meslektaşın yapmış olduğu başvuru üzerine durdurulduğunu hatırlatan Demirbilek; Danıştay'ın almış olduğu yürütmeyi durdurma kararırın bütün avukatları etkileyeceğine vurgu yaparak "Şahsi kanaatim Mahkemenin vermiş olduğu karırı kesinlikle yadırgamamakla birlikte kişi mesleğiyle din vicdan özgürlüğü arasında sıkıştırılmamalıdır. Eğer avukat, mesleğinin etik kurallarına riayet edebiliyorsa, meslektaşlarımızın yargılama faaliyetlerinin her alanında başörtüsü ile çalışabilmesinin önünü açan bu kararı destekliyorum" diye konuştu.
Türkiye'de özelliklede hukuk sisteminde ufak ayrıntılara takılmaktan çok daha büyük sorunların çözümü için çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Demirbilek, sözlerini şöyle sürdürdü, "Ülkemizde 106 adet hukuk fakültesi açılmış artık merdiven altı hukukçular yetişmektedir buda yargıda niteliğin düşmesi demektir. İki sandalye dört masa ile hukuk fakültesi kurulabilir hale gelen ülkemizde hukuk anlamında kalite ve nitelik düşmektedir. Her hukuk fakültesini bitiren insan avukat olmaktadır. Bu anlamda biran önce hukuk fakültelerinin niteliğinin biran önce artırılması gerekmektedir ve gerekiyorsa bu mesleklere girilmeden önce yeterlilik sınavı olması gerekiyor. Avukatlık, yargının savunma ayağıdır. Dolayısıyla yargı bu sorunu mutlak ve mutlak çözmelidir" şeklinde konuştu
(YE-AÖ-Y)

31.01.2013 11:21:16 TSI

Editör: Wan Haber