Van’da Cumartesi günü düzenlenecek Newroz kutlamaları ve Halepçe katliamına  ilişkin KESK Konferans Salonunda düzenlenen basın toplantısına Wan Ekoloji Meclisi Aktivisti Ali Kalçık,  Wan Ekoloji Meclisi Dönem Sözcüsü Seher Kadiroğlu Ataş, Van Ekoloji Meclisi Aktivisti Güner Yanlıç katıldı.

Basın toplantısında konuşan Wan Ekoloji Meclisi Aktivisti Ali Kalçık,  16 Mart Halepçe  Katliamı'nın 28. Yıldönümüne vurgu yaparak, ''16 Mart'' 1988 den beri Kürtlerin kara günüdür, bütün dünyanın gözleri  önünde Saddam Hüseyin Halepçe'de dünya tarihinin en büyük toplu katliamlarından biri gerçekleştirdi. Elma koktuğu söylenen zehirli bir gazla binlerce kürdün ölümü, on binlerce yaralı ve doğadaki sayısız canlının yok olmasını sebep oldu.Aynı zamanda on binlerce  insanı göçe zorlamış,Kürtler yine kendi topraklarını bırakmak zorunda kalıp göçle baksa ülkelere mülteci durumuna düştüler.Katliam sonrasında yıllarca sakat doğumlar olmuş, Doğa ve insan üzerinde telafisi imkansız ekolojik  tahribatlara neden olmuştur.Kullanılan kimyasal gazların on binlerce yıl toprakta ve yüzlerce yıl da insan genlerinde bozulmalar olduğu ispatlanmıştır. Aynı zihniyet Dersim, Zilan, Koçgiri, Agiri’de olduğu gibi günümüzde Şengal, Kobani, Sur ,Silopı, Cizîr gibi birçok yaşam alanlarında katliamlar yapılmış olup halen Gewer,Nisebin ve Şırnex ta da katliamlar devam etmektedir” dedi.

Doğanın kendini yenilemesinin başlangıcı olarak kabul edilen Newroz’un M.Ö 612 yılından bugüne 21 mart halkların kurtuluş mücadelesinin günü olduğunu belirten Kalçık, “ Kawa'ların Dehak'lara karsı diriliş günüdür.Wan'da 19 mart cumartesi günü yapılacak newroza tüm halkımızın duyarlılık göstererek katılım sağlamaları ve barışa vesile olmasını diliyoruz.Bizler toplumsal ekoloji savunucuları olarak her canlının yaşam hakkı olduğunu belirterek Halepçe katliamının yıldönümü şahsında bütün katliamları kınıyoruz.Murray Boochkin’in dediği gibi imkansızı yapmazsak, olanaksız ile karşı karşıya kalırız. Toplumsal ekoloji felsefesinde doğa ve insan ilişkisinin yeniden  hiyerarşi ve tahakkümsüz düzenlenmesinde birlikte yer alalım” şeklinde konuştu.

 

Editör: Wan Haber