İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva, özellikle yakın komşumuz olan İran’nın Newroz bayramına çok önem vermeleri ve tatillerini de çoğunluğunu Van’da geçirmeleri, hem turizm açısından hem de esnaflara bir katkı sağlayacağını ifade etti. Takva, “Özellikle 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde şuan da bütün siyasi partiler yoğun bir çalışma ve faaliyet yürütüyorlar. Bizim de temennimiz yerel seçimlerin demokratik bir ortamda, bütün siyasal anlayışların birbirlerine saygı, sevgi çerçevesi içerisinde, bütün demokratik haklarını kullanarak halkın iradesini yönetime yansıtmaları yönündedir. Bir iki çağrımız da oldu bu çerçevede. Büyük bir heyecan var. Tabi beklentiler de var. Bir çok adayımız malum bütün illerde olduğu gibi ilimizde de yoğun bir siyasal faaliyet yürütüyorlar. Bizim en büyük beklentimiz, adayların özellikle taraftarlarına sağduyu çağrısında bulunarak, seçim sürecinin demokratik teamüller çerçevesinde gerçekleşmesi yönündedir” dedi. 


“VAN TARİHSEL GEÇMİŞİ İTİBARİYLE BÜYÜK MEDENİYETLERE BAŞKENTLİK YAPMIŞ BİR İLDİR”

Van’ın öne çıkan potansiyellerine bakıldığı zaman aslında şuanda en fazla üzerinde konuşulması gereken temel sektörün Van’ın turizmi olduğunu ifade eden Takva, “Dolayısıyla diğer öncelikli potansiyellerimizle beraber turizm bizim çok önemsediğimiz, Van’ın demografisine, tarihine, geçmişine dokusuna uyan en önemli sektörlerden bir tanesi önümüzdeki 5 yıl içerisinde Van’ın yükselen sektörlerden biri olacağını düşünüyoruz. Geçmişte bunun deneyimleri var. Van hem tarihsel geçmişi itibariyle burada büyük medeniyetlere başkentlik yapmış olmasının vermiş olduğu altyapı imkânları, olanaklarıyla, hem de tarihsel ve doğa güzellikleriyle dünyanın sayılı kentlerinden bir tanesidir. Van denizi biliyorsunuz, Van denizi iç deniz olarak tanımlandı. Biz de bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Dünya’nın dördüncü büyük gölü, Türkiye’nin en büyük sodalı gölü olarak tanımlanıyor. Urartu’ların başkenti olması itibariyle kendi döneminde kaleler kenti, su kenti olarak tanımlanan bir başkent olma özelliğiyle Tuşba olduğu o dönemde, insanların ilgi alakasını mazhar olan çok önemli bir kenttir” şeklinde konuştu.


“NEWROZ İRANLILAR İÇİN ÖNEMLİ BAYRAM”
Newroz bayramının İranlılar için önemli olduğunu ifade eden Takva, “Malumunuz Türkiye’de Newroz 21 Mart’ta kutlanılıyor. Ama newroz özellikle Doğu dünyası için de çok önemli bir ayrıcalığı var. İranlılar biliyorsunuz Newroz bayramını çok önemsiyorlar ve onların en önemli bayramlarından bir tanesidir. Newroz ayı itibariyle de Van’ı bir güzergâh olarak değerlendirip, Türkiye’nin iç bölgelerinde tatillerini geçirmek üzere gelmektedirler. Onlarda Newroz tatili uzun sürüyor. Aşağı, yukarı 15 gün ve çok önemsiyorlar. Tam da bu dönemde böyle bir hareketliliğin olduğunu varsaydığımızda, bizim aslında tüccar ve esnafımıza da bir çağrıda bulunmamız gerekiyor. Özellikle, ilimizde konaklayan, tatillerini burada geçirmek isteyen, Newroz’larını Van’da değerlendirmek isteyen İranlı yurttaşlara karşı çok daha kibar, nazik davranmaları gerektiğini, özellikle fiyat artışları konusunda spekülatif olmamalarını, bunun kalıcı ve sürdürülebilir kılmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Van ortalama yılda 600 bin yabancıyı konuk ediyor. Aşağı, yukarı 8 bin civarında yatak kapasitesi olan 2 tane 5 yıldızlı, 4 tane dört yıldızlı oteli olan ve konaklama alt yapısıyla güçlü bir kenttir. Bu vesileyle bütün Türkiye’de yaşayan vatandaşları ben Van’a davet ediyorum. Biz onlar için ev sahipliği yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.


“İŞ DÜNYASININ BÖLGEDE YATIRIM İMKAN VE OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASINA KATKI SAĞLAYACAK BİR EV SAHİPLİĞİ PROJEMİZ VAR”

İş dünyasının bölgede yatırım imkan ve olanaklarının araştırılmasına katkı sağlayacak bir ev sahipliği projelerinin olduğunu ifade eden takva, “Bununla ilgili çağrılarımızı yaptık. Ama buraya geldiklerinde karşılaşacakları inanılmaz ve muhteşem bir tarihi ve doğal doku olduğunu söylemem gerekiyor. Bununla beraber özellikle İran’dan gelen turistlerin burada rahat etmelerini sağlayacak tedbirler almamız lazım. Kapıdan buraya giriş yaptıkları andan itibaren konuklarımız ve misafirlerimizdir. Ben gümrük kapısında çalışan değerli arkadaşlarımıza, yöneticilere de bu vesileyle bir çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle turistik amaçlı ilimize gelen Kapıyöy Gümrük Kapısı’ndan geçiş yapan İranlı vatandaşlara karşı daha yapıcı, daha olumlu, daha bizim geleneksel konukseverliğimiz hissettirecek tutum ve davranışlarla o insanlara yardımcı olmalarını, hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirler almalarını özellikle rica ediyorum” dedi.

Editör: Wan Haber