Emniyet birimleri, yaptıkları toplantılarla, kutlamalarda güvenliği sağlayacak personele sağduyu ve hoş görü çağrısı yaparken, BDP tertip komitesi, herhangi bir tatsızlığın olmaması için üst düzeyde toplantılar yapıyor.

 

30 yılı aşkın zamandır, acılara, ölümlere, tutuklamalara tanıklık eden Newroz kutlamalarında tarihi bir dönemece girildi. 2013 Newroz’u öncesi Gerek hükümet kanadının gerekse Kürt siyasi çevrelerinin dillendirdiği  ‘Barış, Uzlaşı’ söylemlerini dikkate alan, emniyet birimleri ve Newroz tertip komitesi, kutlamalarda istenmeyen üzücü olayların yaşanamaması için teyakkuza geçmiş durumda.

 

17 Mart Pazar günü saat 10 sıralarında, kale civarında hazırlanan Newroz alanında yapılacak olan kutlamalar öncesinde, hazırlıklarda son aşamaya gelindi.

 

Hükümet-BDP ve PKK arasında sürdürülen barış görüşmelerine katkı sunacağı beklenen ve alışagelmiş olaylı Newroz geleneğini ortadan kaldıracak olan 2013 Newroz kutlamaları öncesinde, taraflar arasında ‘iyi niyet ve hoşgörü’ mesajları veriliyor.

 

Newroz kutlamalarına sayılı saatlerin kaldığı Van kentinde, Van emniyet birimlerinde toplantı üstüne toplantı yapıldığı duyumları aldık.

 

Yapılan toplantılarda Newroz kutlamalarında görev alacak olan birim amirleri ve personele, kutlamalarda, sabırlı, sağduyulu ve hoş görülü olmaları yönünde telkin edildikleri belirtiliyor.

 

Geçmiş yıllarda yaşanan acıların bir daha yaşanmaması ve barış, kardeşlik atmosferinde Newroz’un kutlanması için, BDP il yönetimi ve Newroz tertip komitesi ile sürekli istişare içinde oldukları söylenen emniyet yetkililerinin, bu yılki Newroz’da uyum içinde bir çalışa yürütecekleri ve iki tarafında provokasyonlara müsaade etmeyecekleri öğrenildi.

 

2013 NEWROZ’UNA YÜZBİNLERİN KATILIMI BEKLENİYOR

Geride kalan yıllara nazaran, daha fazla katılımın beklendiği 2013 Newroz’unda beklenen bir diğer umut verici gelişme ise olayların çıkmaması ve kutlamaların şenlik havası içinde geçmesi için taraflar arasında yapılan hoşgörü açıklamaları…

Kentte olumlu bir hava estiren taraflar arası görüşmeler ve alınan tedbirler halk arasında da iyimserlik yaratıyor.

 

Van Haber gazetesi muhabirleride, Newroz kutlamalarına saatler kala, siyasetçileri, bürokratları ‘es’geçip, Van sokaklarına indi ve değişik kesimlerden insanların, Newroz beklentilerine kulak verdi.

 

Farklı meslek ve konumda olan onlarca vatandaşla yaptığımız sohbette, ortaya çıkan genel söylem, Newroz’un barış, huzur ve keyif içinde geçmesinden yanaydı.

 

Her 3 insandan ikisinin Newroz kutlamalarında, barışa ve kardeşliğin tesisi için güzel umutları beslediği ve Newroz kutlamalarına katılacakları yönünde görüş beyan ettikleri, çalışmamızı siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

“KİTABIMIZ, PEYGAMBERİMİZ ORTAK, BAYRAMIMIZ DA ORTAK OLMALI

Hayran Dayan (73 işsiz): “ Yeğenim Allah’ımız peygamberimiz, kitabımız bir. aynı topraklarda yaşıyoruz. Bu kanın durması lazım. Barışı hepimiz istiyoruz. Newroz, çocuklar dağlara çıktıktan sonra kutlanmaya başlandı. Çocuklarımızın dağlardan inip, kendi şehirlerinde bayramlarını kutlamasını istiyoruz. Barış sürecinde umutluyuz, inşallah olur, bende yarın Newroz’a gideceğim”

 

Hacı Abdullah (55 çiftçi) : “Newroz bahar demektir. Bahar güzeldir. Tüm tabiat baharda uyanıyor. Barışın da baharda gelmesini bekliyoruz. Artık olaylar olmasın, herkes bayramını türkülerle, govendlerle kutlasın”

 

Hasan Irmak (38-Tablacı) : “ Newroz… Vallah bende bilmiyorum. Herhalde bahar bayramıdır. Ekmek kavgasından dolayı başımı kaldıramıyorum ki. Yoksa bende gitmek isterim ama herhalde gidemeyeceğim, inşallah bir olay olmaz”

 

Mustafa Gündüz (32 –Esnaf) : “Newroz orta Asya’da kutlanan bir bayram, ama herkes kutluyor. Vallahi kimin bayramı olduğunu bende bilmiyorum, kutlamalara gitmeyeceğim.”

 

Abdullah Kulat (28-Balcı)  : “Newroz, Kürtlerin bayramıdır, isyanın, başkaldırının, zülme karşı durmanın bayramıdır. Abi nasıl gitmem.. Her yıl gidiyorum bu yılda gideceğim. Bu Newroz BARIŞ Newroz’u olacak. polisler bize karışmasın yeter..”

 

Sadet Toprak (19-Öğrenci) : “ 30 yıldır süren savaşın son bulması için beklediğimiz bir bahar. Bende o alanda olacağım. Kale yanında yapılacak, arkadaşlarla oraya gidip, bahar tadında türküler söyleyip halay çekeceğiz. Bu newroz hasret kaldığımız bir Newroz olacak. Barışı bağıracağız”

 

Fahri Kurt (36-seyyar piyango bayii) : “nerede yapılacağını bilmiyorum. her halde İskelenin yanında yapılacak.10 nüfus var. Ne sigorta var ne emeklilik, Başkale'de çöpçü olsaydım şimdi emekli olurdum. Ben gitmeyeceğim ama inşallah barış içinde geçer”

Züleyha Yıldırım (36-Ev Hanımı) : “ Hava güzel olursa çocuklarımı alıp gideceğim. Deprem senesinde gitmedim. Her sene gidiyorum. Herkesi bu Newroz’u bayram tadında kutlamaya çağırıyorum. Eğer herkes çocuğunu, işini düşünürse, olay çıkarmadan bayramını kutlar. Artık cop, gaz, tekme yemek istemiyoruz. Newroz şenlik, düğün, bayramdır. Bayramlarda kavga olmaz”

VanHaber Gaz.

Editör: Wan Haber