Nevşehir Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi tarafından 'Mühendislik Günleri 2' başlıklı panel düzenlendi.
Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu konferans salonunda ikincisi düzenlenen 'Mühendislik Günleri 2' paneline Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, Nevşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş 'Tatlıdaki Tatsızlık Yüksek Fruktoz İçerikli Şurup' adlı konuda katılımcılara fruktozun insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair bilgi verdi. Aktaş, tüketilen meyvelerden üzüm, kurutulmuş incir ve armutta, sebzelerde ise kırmızı biber, soğan ve mısırda fruktoz oranlarının yüksel olduğunu belirterek yüksek seviyedeki fruktoz alımının kalp-damar hastalıkları riskini arttırmasının yanı sıra bazı hastalıklara da sebebiyet verdiğine dikkat çekti.
'Gürültü Kirliliği ve İnsan Sağlığına Etkisi' başlıklı sunumuyla Yrd. Doç. Dr. Erkan Kalıpcı, çağımızın en sinsi ekolojik kirlilik türlerinden olan gürültü kirliliğin insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuzluklarına değindi. Kalıpcı, her geçen gün artan ve insanların yaşamında tahammül edilemez duruma gelen gürültü kirliğinin istenmeyen tartışmalara hatta ölümlere bile neden olduğunu söyledi.
Dünya pomza rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını elinde bulunduran Türkiye'de Nevşehir'in çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Orhan 'Beyaz Altın Pomza' konulu sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye'de pomza rezervlerinde 3. sırada yer alan Nevşehir'in, pomza işletme ruhsatı bulunan iller arasında ise yüksek bir değere sahip olarak 1. sırada yer aldığını vurgulayan Orhan, "İlimizde bulunan pomza madeninin ekonomik düzeyde daha iyi değerlendirilmesi ve kullanım alanlarının daha da genişletilmesine yönelik Üniversitemiz bünyesinde Rektörümüzün de destekleriyle 'Pomza Araştırma Laboratuarı' kurulması için çalışmalar başlatılmış bulunuyor" dedi.
İnsanoğlunun tükettiği ekmeğin sanıldığı gibi sadece karbonhidrat içeren boş bir kalori yığını olmadığını söyleyen ve 'Ekmeğe Sağlıklı Bir Bakış' konulu sunumla bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Kamil Emre Gerçekaslan ise, iyi bir enerji ve bunun yanında iyi bir protein, mineral ve vitamin kaynağı olan ekmeğin günlük gereken enerji ortalamasının yüzde 45'ini, proteinin ise yüzde 47'sini sağladığını söyledi. Gerçekaslan, tam tahıl unlarından yapılan ekmeklerin vitamin, mineral ve diyet lif açısından beyaz undan yapılan ekmeklere göre daha zengin olduğunu vurguladı.
Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile son bulan panel sonunda panelistlere ve emeği geçenlere teşekkür etti.
(COŞ-AÖ-Y)

10.01.2013 13:10:09 TSI

Editör: Wan Haber