Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Atatürk Şehir Stadyumu’nda düzenlenen yürüyüşe kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Burada bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Eker, sürekli bilgisayar başında çalışmak, televizyon izlemek gibi faaliyetlerin kişileri durağan bir hayat tarzına ittiğini söyledi. Eker, “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması Raporu sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz yaşıyormuş. Düzenli spor yapanların oranı ise yüzde 3.2. Bununla birlikte ülkemizde obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıklarında artış mevcut. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır" şeklinde konuştu.

Dr. Eker, fiziksel aktivitenin kalp-damar hastalıklarından, eklem hastalıklarından, yüksek kan basıncından, yüksek kolesterol gibi hastalıklardan koruduğu gibi, mental yeteneği geliştirip hayata bakış açısını da olumlu yönde etkilediğini söyledi. Yürüyüşün dünyada en çok reçetelenen ilaç olarak kabul edildiğini ve kolaylıkla uygulanabilir ve özel bir mekân gerektirmeyen ucuz egzersiz yolu olduğunu ifade eden Eker, “Yürüyüş; kalp hastalıkları, şeker, tansiyon gibi birçok hastalık için koruyucu ve tedavi edici yönü var. İnsanlarımızı günde en az 30-60 dakika yürüyüşle daha sağlıklı bir yaşama davet ediyoruz” dedi.

""

Halk Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda ise, fiziksel aktivitenin önemine değinerek, “Sağlık kurumları ve okullardan arkadaşlarımız bize katıldılar. Sayın Valimizin desteği ile biz bu yürüyüşü yaptık. Katılan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz ve halkımızla fiziksel hareketliliğine tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Ayrıca 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü, 2012 yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Her ilin kendi lehçesi ile bir slogan oluşturması istendi. Biz de Van ili olarak ‘ne durisan haydi yürü’, ‘ne oturisiz haydi yürüyak’ diye sloganlar belirledik. Bu sloganlarımız her yıl 3 Ekim’de kullanacağımız sloganlarımız olacaktır. Bu vesile ile tüm Vanlılara ne oturisiz haydi yürüyak diyorum” şeklinde konuştu.

""

Editör: Wan Haber