Yazılı bir açıklama yayınlayan Nazmi Gür, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde bulunan Melikşah Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun deprem sonrası yapılması gereken onarımı zamanında yapılmamasından dolayı yurtta kalan öğrencilerin sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bina onarımı esnasında içinde bazı mimari değişikliklerin yapılmasının ise öğrencileri daha da mağdur ettiğini ifade eden Gür, “Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun fazla kayıt kabul etmesinden dolayı 6 kişilik kapasiteli odalarda 10 kişi kalmaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin eğitime kasım ayında başlamasına rağmen hala yurtların bitirilmemesi düşündürücü bir durum olarak görünmektedir. Yurtların bitirilmemesinin sebepleri ise öğrencilerin cemaat evlerine yönlendirmek olduğu söylenmektedir. Bu bağlamda; Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yaşanan yurt sıkıntılarını gidermek için herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yurtlarında fazla öğrenci kapasitesini ve yatacak yer sorununu çözmek için ne tür çalışmalarınız vardır? Van ilinde kaç cemaat evi bulunmaktadır? Bu cemaat evleri hakkında ilgili bakanlıkça herhangi bir denetlemede bulunulmuş mudur? Denetleme yapılmışsa herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmış mıdır? Van ilinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı kaç yurt bulunmaktadır? Bu yurtların kapasitesi nedir? Yurtlarda kalan öğrenci sayısı kaçtır? Van ilinde toplam kaç özel öğrenci yurdu bulunmaktadır? Van ilinde bulunan öğrenci yurtları herhangi bir kuruma bağlı mıdır?” dedi.


Gür’ün yazılı soru önergesine cevap veren Bakan Suat Kılıç, “Van’da bulunan 4 bin 224 kişilik Melikşah yurdunun deprem güçlendirmesi yapılmış ve bazı yeni düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. TOKİ tarafından inşa edilen 5 bin 350 yatak kapasiteli 10 blokluk yurdun 4 bloğu teslim alınmış olup, kalan diğer blokların teslim süreçleri devam etmektedir. 2013 yılının ilk aylarında hizmete açılacak olan yurtlarla birlikte mevcut yatak kapasitemiz toplam 12 bin 906’ya ulaşacaktır. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Van ilinde; merkezde 7 bin 694, Erciş ilçesinde 689, Gevaş ilçesinde 362 ve Özalp ilçesinde 490 olmak üzere toplamda 9 bin 235 yatak kapasiteli 4 adet yurdu bulunmaktadır. Yurt ihtiyacı tespit edilen il veya ilçelerde, yatırım programı çerçevesinde çağdaş normlara uygun yurt binaları yaptırılmaktadır. Ayrıca, kamu kuruluşlarına ve özel/tüzel kişilere ait belirlenen standartlara uygun binalar; satın alma, kiralama, devir, tahsis ve bağış gibi yollarla temin edilmek suretiyle de yurt sayımızın ve yatak kapasitemizin artırılması cihetine gidilmektedir.


Halen 81 il, 138 ilçe ve bir de yurt dışında bulunan 345 yurtta, toplam 308 bin yatak kapasitesi ile hizmet verilmektedir. Sürmekte olan projelerle Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan öğrenci sayısının 2013 yılı sonunda 400 bine ulaşması hedeflenmektedir. Özel yurtların açılması, denetlenmesi ve kapatılması bakanlığımızın görev, yetki ve sorumluluk alanında bulunmamaktadır” denildi.

Editör: Wan Haber