Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, Van'da özellikle kış aylarında meydana gelen hava kirliliğinin sebeplerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne meclis araştırması açılmasını teklif etti.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Nazmi Gür, hava kirliliğinin Türkiye genelinde insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip en önemli çevre sorunlarından birini oluşturduğunu, bazı illerde çok yoğun olması ve önlenmesi ya da azaltılması yönünde önlem alınmaması sonucu tedavisi mümkün olmayan çeşitli hastalıklara da neden olduğunu söyledi. Gür, "İnsan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar vererek, yaşam kalitesinin düşüren ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan hava kirliliği Van ilinde de artış göstermiştir. Kışların uzun ve sert geçtiği Van ilinde, ısınmak için kullanılan ucuz ve kalitesiz kömür neredeyse yılın 8 ayı yakılmaktadır. İşsizlik ve yoksulluğun en çok yaşandığı illerden biri olan Van'da, merkez dahil olmak üzere ilçe ve köylerin hemen hemen hepsinde vatandaşlar ısınmak için düşük kalorili kömür kullanmaktadırlar. Vatandaş zorunlu olarak düşük kalorili kömüre yönelirken, Van Valiliği'ne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından halka dağıtılan kömür de vatandaşın sağlığını ciddi boyutlarda olumsuz etkilemektedir.
Kentte denetimsiz girişi yapılan ve dağıtımının da aynı şekilde olduğu iddia edilen düşük kalorili ve kalitesiz kömür, Van ilinde hava kirliliğinin en önemli sebebi olmaktadır. Sağlığı açıkça tehdit eden ve geçen yıl dağıtımı yapılan kömürle kıyaslandığında kalite bakımından büyük farkı olmayan kömürün dağıtımı bütün uyarılara rağmen devam etmektedir. Van ili şu an hava kirliliğinin en yoğun olduğu illerden biridir. Özellikle akşam saatlerinde belirgin şekilde artış gösteren hava kirliliğinin düşük kalorili kömürlerin kullanılmasından kaynaklı olduğunu söylemek mümkündür. Van ilinde valilik tarafından dağıtılan kömür kalitesine dair kesin veriler bulunmamaktadır. Van ilinde merkez mahalleleri dahil birçok yerinde gecekondu ve müstakil ev bulunmaktadır. Bu tür evlerde filtre kullanımının mümkün olmadığı düşünüldüğünde, dağıtılmış kömürün kullanımına devam edildiği sürece ilde hava kirliliğinin daha da artacağı söylenebilir. Hava kirliliği Van'da yaşlılar, çocuklar ve solunum güçlüğü çeken insanlar başta olmak üzere bütün vatandaşlar için açık bir tehdit haline gelmiştir. Bu nedenle Van ilinde meydana gelen hava kirliliğinin nedenleri ortaya çıkarılarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. İnsan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için araştırma yapılarak önlem alınmalıdır. Bugüne kadar oluşturduğu riskler tespit edilerek vatandaşlar uyarılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Birçok ilde SYDV tarafından dağıtılan ve hava kirliliğinin temel sebeplerinden biri olan kalitesiz kömür alımı ve dağıtımı; Türkiye genelinde hava kirliliği ve sebeplerini araştırmak ve bunun için önlemler almak üzere başta Van, Hakkari, Ağrı, Erzurum, Kars gibi illerimiz olmak üzere bir meclis araştırma komisyonu kurulması önem arz etmektedir" dedi.
(MSA-Y)

15.01.2013 14:50:45 TSI

Editör: Wan Haber