Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, ‘K Yetki Belgesi’ konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a bir mektup yazarak, “Van’da Karayolları 11.Bölge Müdürlüğü bünyesinde K Türü Yetki belgeleri verilmesini sağlamak üzere bir ofisin kurulması tüm esnafımızın ortak talebidir. Böylece hem esnafımızın mağduriyeti giderilmiş olacak hem de ekonomik ve mali külfetten de esnafımızı kurtarmış olacaktık” diye belirtti. 


Milletvekili Gür, yazdığı mektupta, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün (KUGM) görev sorumluluğunda bulunan “K Yetki Belgesi” işlemlerinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi geneli için Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nden yürütülmekte olduğunu hatırlattı. 23 Ekim 2012 tarihinde Başbakan Erdoğan ile birlikte Van’a yapmış oldukları ziyaret esnasında Van’ın STK temsilcileri tarafından kendilerine iletilmiş olan sorunların başında gelen bu durumun vatandaşlar için oluşturduğu olumsuzlukları görerek yaptığı çalışmaların farkında olduğunu belirten Gür “Ancak söz konusu “K Belgesi Yetki Ofisi”nin Van’a kurulması gerekirken; yapılan son Anayasa değişikliği ile büyükşehir statüsüne kavuşan Van’ın bir ilçesi konumunda bulunan Erciş’e kurulması, Van’daki tüm sivil toplum kuruluşlarını (STK) rahatsız etmiştir. K Türü Yetki Belgelerinin Diyarbakır Ulaştırma Bölge Müdürlüğünce yürütülmesi, Van’daki binlerce nakliyeci esnafını yeterince mağdur etmişti. Özellikle ağır kış koşullarında, her bir işlem için Diyarbakır’a gidilmesi zorunluluğu yurttaşlarımıza hem ciddi bir ekonomik yük hem de ulaşım açısından ciddi zorluklar ve sorunlara yol açmaktaydı. Van’da Karayolları 11.Bölge Müdürlüğü bünyesinde K Türü Yetki belgeleri verilmesini sağlamak üzere bir ofisin kurulması tüm esnafımızın ortak talebidir. Böylece hem esnafımızın mağduriyeti giderilmiş olacak hem de ekonomik ve mali külfetten de esnafımızı kurtarmış olacaktık” diye belirtti.


K TİPİ YETKİ BELGESİ OFİSİ KARAYOLLARI 11. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE KURULSUN


Esnaf örgütlerinin bu talebine karşılık, Ak Parti Van Milletvekili olan Fatih Çiftci ve bazı yetkililerin bu ofisin Erciş’te kurulması için girişimlerde bulunduklarını öğrendiklerini ifade eden Milletvekili Nazmi Gür, mektubunda daha sonra şunları belirtti:


“Van Erciş’e bağlı bir ilçedir ve 100 kilometre mesafededir. Erciş’te ve yakın çevresindeki Muradiye ve Çaldıran ilçelerimizde sayısı 400-500’u geçmeyecek esnaf mevcut iken, sadece Van merkezde 3-4 bin esnaf bulunmaktadır. Örneğin Çatak, Başkale ve Bahçesaray ilçelerimizde bulunan yüzlerce esnaf, yüzlerce kilometrelik yolu nasıl aşıp Erciş’e işlemleri için gideceklerdir? Hakkari gibi çevre illeri de düşünürseniz, mağduriyetin boyutu büyüyecektir. Esnafımız yeniden büyük bir külfet ve zorlukla karşılaşacaklardır. Van’daki sivil toplum kuruluşlarının konu ile ilgili rahatsızlıkları açıkça ifade edilmiştir. İfade edilen uygulamanın yanlışlığı konusunda STK’lar ile aynı fikirde olduğumu ve bu konunun takipçisi olacağımı da belirtmek isterim, K Tipi Yetki Belgesi ofisinin Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Van merkezde kurulmasını sağlamanızı dilerim. Bu ofisin Erciş’te kurulması halinde 7 bin taşıma sektöründe çalışan esnafın mağduriyetini de önlemiş olacaksınız.”
 

Editör: Wan Haber