Türk edebiyatının usta ismi şair Nazım Hikmet doğumunun 111. yılında, Nazım Hikmet adına Dikili'de yapılan Türkiye'de ki en büyük parkta, Türkiye'nin en büyük Nazım Hikmet büstünün önünde anıldı.
Dikili'de Nazım Hikmet Parkında yapılan anma programına Dikili Belediye Başkan vekili Yusuf Altıparmak, Dikili Belediyesi CHP'li Meclis Üyeleri, CHP İlçe Teşkilatı, ADD, Sendika temsilcileri, bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katılırken, Osman Özgüven'de ses kaydı göndererek katıldı.
Nazım Hikmet Büstü önünde düzenlenen anma programının açılış konuşmasını yapan Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Gülay Demir; "111. doğum gününde vasiyetine uygun olmasa da onu Dikilimizde hissettiren anıtı önünde birlikte olmanın onurunu yaşıyoruz. Bizler Nazım Hikmet'in anısının önünde minnettarlık ve saygı ile eğilirken Nazım gibi çok sevdiği memleketi Dikilisinden uzak kalan başkanımız Osman Özgüven, yaşamının büyük bir kısmını cezaevinde geçiren Nazım gibi, Bergama ve Şakran cezaevinde onurumuz, gururumuz olan arkadaşlarımız, dışarıda dimdik duran eşleri ve en önemlisi sevgili çocuklarının önünde saygı ve sevgiyle eğiliyoruz" dedi.
"Bugün Belediye Başkanımız Osman Özgüven'in açılışını gerçekleştirdiği ve çok önemsediği Nazım Hikmet parkında büyük ustanın 111. doğum gününü kutluyoruz" diyen Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak ise, şöyle konuştu: "Kurtuluş Savaşımızın en güzel destanını yazan, Nâzım Hikmet büyük bir şair olduğu kadar, insan kardeşliğine, eşitliğe, adalete inanan biriydi. Bu yüzden ismi bir bayrak gibi dalgalanmakta hâlâ. Bizler, 111. yaş gününde; haine, yobaza, ırkçıya, namussuza karşı 'doğum günün kutlu olsun büyük usta' diyerek bağırıyoruz."

ÖZGÜVEN SESİYLE KATILDI
Usul cezaları yüzünden Yargıtay tarafından cezaları onanan ve geçici tedbir gereği İç İşleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırma alan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, gönderdiği ses kaydında Nazım'ın iki şiirine yer vererek; Nazım Hikmet'in ülkesinden uzakta ülke sevgisi ile gözlerini hayata yumduğunu, ülkesinde unutturulmaya çalışıldığını ancak bunun dünyanın Nazım'ı tanımasına engel olmadığını dile getirdi.
Özgüven' şunları söyledi: "Fiziki ve coğrafi olarak sizlerden uzakta ama yüreğimle ve cezaevindeki arkadaşlarımızla birlikte aranızda olduğumu, tüm duygularımla aynı zamanı ve mekânı birlikte yaşadığımızı bilmenizi isterim. Nazım'a olan görevlerimizden birini ancak geçtiğimiz aylarda yerine getirebilmiştik. Şimdi onu Dikili'de misafir ediyoruz. Adını taşıyan parkımızı ona yakışır kılmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu park geleceğe bırakacağımız önemli bir mirastır. Onun mezarını henüz taşıma olanaklarına sahip değiliz. Böyle bir şansımız olsaydı onu Dikili'de burada başka bir anlamda misafir etmekten tüm Dikili halkının mutluluk duyacağına eminim" dedi. 60 gündür Dikili'den uzak kalan Belediye Başkanı Osman Özgüven, "Dikili burnumda tütüyor, çok özledim. Yanımda bütün dostlarımdan birer parça var. Güzel bir haber bekliyorum"
Nazım Hikmet Parkı'nda yapılan törene katılanların Özgüven'in ses bandını dinlerken duygusal anlar yaşadığı gözlendi.Programın sonunda Nazım Hikmet büstüne vatandaşlar tarafından karanfiller atıldı. Nazım Hikmet'in 111. doğum günü nedeniyle düzenlenen etkinlik kapsamında İzmir Yenikapı Tiyatrosu ise Dikili Belediyesi Kültürevi'nde "Güneşi içenlerin Türküsü" adlı oyunu oynadılar.

ÖZGÜVEN SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ: "OLMAMIŞ BİR SUÇTAN CEZA ALDIK"
Nazım Hikmet'in 111. doğum günü ile ilgili düşüncelerini dile getiren Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, süreç ile ilgili yaptığı özel açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Suçsuz yere bir yığın insan ceza aldı. Dünyada görülmeyecek bir şekilde yapılmamış ihaleden dolayı sorumlu tutuluyoruz. Olmamış bir suçtan dolayı ceza yedik. Arkadaşlarım hapiste. Onları düşünmediğim bir dakikam bile yok. Haksız yere içerde tutuluyorlar. Bütün suçları ihale komisyonuna üye olmak. Kavgam sonuna kadar sürecek. Gerek bu dava ile gerekse de hayat kavgam eskisi gibi sürecek. Çünkü tarihte kötülük hiçbir zaman galip gelmedi. Hep iyilik kazandı. Bundan sonra da böyle olacak. İyilik mutlaka kötülüğü yenecek."
İtiraz ile ilgili yargı sürecini başlattıklarını sözlerine ekleyen Özgüven; "Davayla ilgili olarak bütün itirazlarımızı yaptık. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Anayasa Mahkemesi'ne itirazlarımızı yaptık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz" diye konuştu. Özgüven son olarak "Ülkemi, İzmir'i, Dikili'yi, ailemi, dostlarımı, belediyeyi, çalışanlarımı çok özlüyorum. Kalbimde herkesten bir parça var. Canım sıkıldığında o parçaları düşünerek biraz rahatlıyorum. En çok hasret ağır geliyor. Uzakta kaldığım herkese selam ediyorum" diyerek sözlerini noktaladı.
(HE-ERG-Y)

16.01.2013 13:32:10 TSI

Editör: Wan Haber