Ünlü şair Nazım Hikmet, 111'inci doğum gününde, İstanbul'dan ayrıldığı son nokta olan Tarabya sahilinde anıldı. Anma törenine denize karanfil atıldı.
Nazım Hikmet'in 1951'de ülkeden ayrıldığı yer olan Tarabya sahilinde anma töreni düzenlendi. Ünlü şairin 111'inci doğum günü nedeniyle düzenlenen anma törenine Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz ve Başkan Yardımcısı Tarık Akan ile çok sayıda kişi katıldı. Anma töreninde konuşan Başkan Şükrü Genç, "Sırf muhalif kimliğinden dolayı vasiyeti yerine getirilmedi. Koskoca Anadolu topraklarında bir yer bulunamadı. Bizler senede bir kez Nazım'ı anmak için mi veya kitaplarını alıp sadece elimizde okumak için mi, hasretleri dindirmek için mi olmalıyız. Gerçekten Nazım'a sahip çıkanlar olarak artık Nazım'ı Anadolu'da bir çınarın dibine getirilmesi çabası ve mücadelesi içinde olmalıyız" dedi.
Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz ise özgürlük ve barış savaşçısı, emekten yana, hasretin, sevdanın, aşkın şairi olan Nazım Hikmet'i 111. doğum gününde andıklarını belirterek, "111 sanki Nazım'a çok yakışıyor. Kavgasında, hayatında, şiirinde, tiyatrosunda, yazılarında hep öncülüğü ve birinciliği hedeflenmiş bir şaire bu üç tane bir, yani 111 çok yakışıyor. Ne mutlu ki bize böylesine bir dünya şairine sahibiz, onun da aşık olduğu Türkçemizde onu okuma bahtiyarlığına eriştik. İade-i itibarın dışında bu ülkenin ilerici devrimcileri, demokratları çok ciddi kavga ve mücadelenin sonucunda Nazım'ın yurttaşlık hakkını almıştır. Kimse vermemiştir. Bu yıllarca verilen bir mücadele sonucunda kazanılmıştır. Mezarın gelip gelmemesinin çok daha ötesinde önemli bir şey var. Kimilerine göre bize düşen görev bu ülkedeki barış, demokrasi, özgürlük, adalet, hukukun üstünlüğüne inanmış ve her zaman insanlık adına, hatta Silivri'deki insanlarımızın özgürlüğü adına bizler demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti adına Nazım'ın bıraktığı yerden vatan hainliğine devam etmeliyiz" şeklinde konuştu.
Anma töreninde konuşmaların ardından katılımcılar Nazım Hikmet için denize karanfil attı.
(MH-ÇK-Y)

15.01.2013 13:25:17 TSI

Editör: Wan Haber