Nazilli'de faaliyetini sürdüren yedi dernek, Enver Paşa komutasındaki 90 bin Türk askerinin Sarıkamış Allahuekber Dağların'daki Rus birliklerine yaptıkları kuşatma esnasında donarak şehit düşmelerinin 98.yıl dönümü anısına Nazilli'de saygı yürüyüşünde bulundu.
Nazilli Engelliler Derneği'nin de destek verdiği yürüyüşü ilçede faaliyetini yürüten Türk Ocakları, Erzurumlular Derneği, Posoflular Derneği, Türk Eğitim-Sen, Ülkü Ocakları, Şehit Aileleri Derneği ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği öncülük etti. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu ve Stadyum önünden başlayan yürüyüş Atatürk Bulvarı, Belediye Kavşağı, Ordu Caddesinden devam ederek Atatürk Parkı Türk Büyükleri anıtı önünde son buldu.
7 dernek adına ortak basın açıklamasını ise Türk Ocağı Nazilli Temsilcisi Ahmet Çekim okudu. Çekim, "Osmanlı Devleti, Almanya ile yapılan anlaşmanın ardından 1. Dünya Savaşına girmek zorunda kalmıştı. Balkan Savaşından yeni çıkmış olması ve yeterli hazırlıkları yapma imkanı ve zamanı olmadığından savaşın ilerleyen dönemlerinde büyük olumsuzluklarla karşı karşıya kalmıştır. Osmanlı Devleti yapılacak bir taarruzla (1877-1878) Osmanlı-Rus Savaşı'nda (93 Harbi) Doğu Anadolu'da kaybedilen Kars, Batum, Artvin ve Ardahan'ın geri alınmasını ve harekatın Kafkasya'ya aktarılmasını mümkün görüyordu. Ordu'nun planı; bir Kolorduyla cepheden, iki Kolorduyla kuzey kanadından kuşatması ve Rus Ordusunun imhasını öngörüyordu. Sarıkamış Kuşatma Harekatı düşman kuvvetlerinin arkasına düşmeyi hedef alan başarılı bir plandı. Ancak stratejinin faktörlerinden, zaman ve iklim şartları iyi değerlendirilmediği için bu sonuç kaçınılmaz olmuştur. Dağlar karla kaplı, çok yüksek ve yolsuz bir arazide, o günün şartları altında kış donatımından yoksun yaya ve atlı birliklerle yapılan bu harekat çok riskli oldu. Nitekim Türk kuvvetlerinin büyük kısmı soğuk ve tipi yüzünden donarak şehit düştü. Çok ağır şartlar altında kahramanca savaşan Türk Askeri muharebenin sonuna kadar direnmiş, vatanını korumak ve başarıya ulaşmak için sonsuz gayret göstermiştir. Sarıkamış Harekatı Türk Milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin delilidir. Atalarımız ulvi değerleri uğruna, canlarını, mallarını her zaman ortaya koymuş, din, vatan, namus için canlarını feda etmiştir. Kahraman aziz şehitlerimizin hatıralarının yaşatılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak bizlerin görevidir. Sarıkamış Harekstında yurdun dört bir tarafından gelmiş, şehitlik onuruna erişen bu kahramanlarımızı rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad olsun" diye konuştu.
Sarıkamış Şehitlerine Saygı Yürüyüşü yapılan açıklama ve sonrasında okunan duanın ardından sona erdi.
(ÜÖ-

26.12.2012 14:11:42 TSI

Editör: Wan Haber