Çeşitli televizyon kanallarında yaptığı hafıza gösterileri ile tanınan ve Fotografik Hafıza Dünya Şampiyonlarından olan Melik Duyar, Nazilli'de etkileyici bir konferans verdi.
Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda, Nazilli Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen konferansa Nazilli İlçe Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Seydi Salman, Nazilli Cumhuriyet Baş Savcısı Doğan Kaya, Nazilli Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Fatih Demir, Nazilli Belediyesi daire müdürleri, öğretmenler, çok sayıda öğrenci ve öğrenci velisi katıldı. Öğrenci ve velilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Melik Duyar Hafıza Gücü, Beyin Kapasitesi, Beyini Etkin Kullanma, Yaratıcı Düşünme konularında bilgiler verdi. Melik Duyar konferansına katılımcılara çeşitli testler yaparak uygulamalı olarak başladı. Testlerinde özellikle konuklardan farklı düşünmelerini isteyen Duyar, testlerde başarılı olan kişilere imzalı kitabını hediye etti.
Konferans, Türkiye 2007 yılı Hızlı Okuma Şampiyonu ve Nazilli Mega Hafıza Hızlı Öğrenme, Beyin Eğitimi ve Yaratıcı Düşünme Merkezi Kurucusu Gül Atay'ın konuşmasıyla başladı. Gül Atay, Mega Hafıza ile 2006 yılında tanıştığını söyleyerek bu zamandan sonra hayatında birçok şeyin değiştiğini söyledi. Konferansa gelen konuklara Hocası Melik Duyarı Övgü dolu sözlerle takdim eden Gül Atay Konferansa katılanlara teşekkür etti.
Melik Duyar, Albert Einstein'ın beyni üzerinde yapılan incelemelerden bahsederek, Einstein'ın beyninin de ilk bakışta diğer insanlardan farklı olmadığını ancak beyninin iki tarafını da nasıl etkin olarak kullandığını anlattı. Beynin insan vücudundaki diğer ikili organlar gibi birbirinin yedeği olmadığın söyleyen Duyar, "İnsan beyninin sol tarafına okul bilgileri dediğimiz öğrenilmiş bilgiler kaydedilir. Beynin sağ tarafına ise duygular hakimdir. Ancak bu iki tarafı birlikte kullanabilenler çok azdır ve özel insanlardır. Önemli olan soruların Beynin iki tarafında nasıl kullanabileceğimizi, bilgileri nasıl hafızamızda tutabileceğimizi bilmek ve öğrenmektir" dedi. Bilgilerin beyinde bulunan kıvrımlı kısımlara kaydedildiğini söyleyen Duyar, "Ancak Kaydedilen bu bilgilerin beyindeki kıvrımlı kısmın altında bulunan Sınaps adı verilen kanallardan geçerek bu kısma ulaşır. Snapsları birer şaltere benzetebiliriz. Önemli olanın bu şalteri açıp kapamayı öğrenmek. Snapsların duygularla açılıp kapanır" şeklinde konuştu.
Son olarak beynin gelişimini anlatan Melik Duyar beynin gelişimde yaşın önemli bir etken olduğunu, beyin hücrelerinin diğer organlardaki hücreler gibi yenilemediğini ifade etti. Beynin gelişimin beş yaşına kadar büyük ölçüde, 12 yaşında ise tamamen gerçekleştiğini hatırlatan Melik Duyar yaşlılara da tavsiyelerde bulunarak sürekli yeni şeyler öğrenmeye devam ederek, hayal kurarak ve hatta müzik dinleyerek hafızalarını koruyabileceklerini söyledi. Melik Duyar konferans sırasında konuştuklarının beyinlerinde iyice yerleşmesini sağlayacak ilginç bir fıkra ile konferansını tamamladı.
Katılımcıların sorularını da cevaplayan Melik Duyar'a konferansın sonunda Nazilli Belediyesi tarafından hazırlanan Uzun Yaşam Sandığı ve çiçek Başsavcı Doğan Kaya ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Seydi Salman tarafından verildi.
(ÜÖ-MB-İK)

09.01.2013 17:25:35 TSI

Editör: Wan Haber