Türk Ocağı Nazilli Şubesi tarafından 'Öğrenci Gelişimi ve Problemleri' konulu konferans düzenledi.
Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda sunuculuğunu Yönetim Kurulu Üyesi Bahtiyar Türk yaptığı konferansta konuşmacı olarak katılan Uzman Psikolog Pınar Boyacı, öğrenci gelişimi ve problemleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Konferansta açılış konuşmasını yapan Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Oktay Doğanlı, toplumun beklentilerinin, öğrencilerin sürekli artan ihtiyaçlarının, eğitim sistemine giderek artan talepler yüklediğini söyledi. Toplumsal etkilerin ve değişmelerin ürettiği bazı ihtiyaçların sadece sınıf içi öğretim programları yoluyla karşılanamadığına dikkat çeken Doğanlı, "Bu ihtiyaçlar bireysel gelişimi esas alan ve öğretim ile rehberlik öğelerinin kaynaştığı planlı bir eğitimsel program yoluyla karşılanabilir. Öğrencilerin öğrenme biçimlerini, özel gereksinimlerini, ilgilerini, çoğunun da öğrenme yaşantılarını olumsuz yönde etkileyen problemleri bulunmaktadır. Öğrencilerin problemlerinin ve endişelerinin bazıları içinde yaşanılan zamanla ilgiliyken bazıları da yeni nesil ve yeni topluma özgü hayatın gelişim evreleriyle ilgilidir. Bazı öğrenci problemlerinin okullardaki öğrenme süreci üzerinde diğer problemlerden daha fazla yıkıcı etkisi olabilmektedir. Çok ciddi şekilde bastırılmış ve birtakım duygularını kaybetmiş öğrenciler, mantık dışı şeyler yapabilirler. Problem ne olursa olsun, büyüme ciddi bir iştir" dedi.
Öğrencilerin büyüme sürecindeki problem ve endişeleriyle başa çıkabilmelerine yardımcı olmak için düzenli rehberlik ve danışmanlık programlarının okullardaki eğitim sürecinin vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini ifade eden Oktay Doğanlı, "Bu programlar kişisel, sosyal, mesleki ve akademik büyümeyi daha iyi hale getirmek için tasarlanmalıdır. İlk ve temel amaç öğrencilerin daha etkili ve verimli öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Bu programlar okul hayatının daha tatmin edici ve daha ödüllendirici olmasını sağlar. Rehberlik ve danışmanlık programının sistematik ve etkili olması için rehberlik ve danışmanlık programı danışmanları ile öğretmen, yönetici, anne-baba ve öğrencilerin anlayış ve iş birliğini içinde olması gerekir. Herkes kendi saygın rolünü bilmeli ve diğerlerini desteklemelidir" şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ VE PROBLEMLERİNİ ANLATTI
Uzman Psikolog Pınar Boyacı ise konferansın ilk bölümünde çocuklarda utangaçlık, çekingenlik, yalan söyleme, hırsızlık ve öfke başlıklarını içeren davranış bozuklukları, özgül öğrenme güçlüğü, motivasyon, sınav kaygısı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, okul fobisinin nedenleri, anne-babanın ve öğretmenlerin olması gereken yaklaşımları konusunda ipuçları verdi. Pınar Boyacı, konferansın ikinci bölümünde ise ergenliğin problemlerini ele aldı. Ergenlikle gelen bilişsel ve psikolojik değişimlerin altını çizen Boyacı, ergenlerin kimlik oluşturma, yeni akran davranışları ve ortamlarını tanımladı ve görülen önemli davranış bozukluklarına dikkat çekerek, davranış bozukluklarına karşı yapılan yanlış tutumlara örnekler verdi, çözüm önerileri getirdi. Boyacı, konferansın son bölümünde okula devam ile ilgili problemler ve yeme bozukluklarına değindi.
Konferans sonunda ise Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Öztürk, Uzman Psikolog Pınar Boyacı katkılarından ve bilgilendirmelerinden dolayı çiçek takdim etti.
(ÜÖ-MB-İK)

07.02.2013 17:50:54 TSI

Editör: Wan Haber