Türk Ocağı Nazilli Şubesi tarafından Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İsmail Yakıt'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta 'Mevlana'da İlahi Aşk ve Sevgi' konusu işlendi.
Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Belediye Başkan Vekili Vahit Aysan, MHP Nazilli İlçe Başkanı K. Engin Özcan, Erzurumlular Derneği Başkanı Hüseyin Akkuş ve çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği, sunumunu Türk Ocağı sekreteri Ali Yavaş'ın yaptığı konferansta, açılış konuşmasını Türk Ocağı kurucu üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akkaya yaptı. Akkaya konuşmasında, Türk Ocaklarının tarihi görevleri hakkında açıklamalar yaptıktan sonra Nazillilileri Türk Ocaklarına üye olmaya, bu şekilde maddi ve manevi destek sağlamaya davet etti. Daha sonra kürsüye davet edilen Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya ise Mevlana'nın, hocası Şems-i Tebrizi için yazdığı 'Etme' adlı şiiri okudu ve konferansa katılanların büyük beğenisini aldı.
Akdeniz Üniversitesi İslam Felsefesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Yakıt, konuşmasında Mevlana'nın nereden, nasıl, niçin Konya'ya yerleştiği hakkında kronolojik bilgiler verdikten sonra Mevlana'nın İlahi Aşk ve Sevgisini anlattı. Yakıt; "Mevlana'ya göre bütün Güzel Sanatlar, Estetik, Psikoloji, Hayat, ibadet vs. hepsi aşk adlı sihirli sözcükte odaklanmaktadır. Ona göre aşk Tanrı'nın bir sıfatıdır ve bütün varlıklarda tecelli eder. İnsan, Tanrı'ya vuslatı gerçekleştirince, kainata o gözle bakar, her türlü güzelliği görür ve kendi özündeki güzelliğe doğru yol alır. İnsan, makro ve kozmik bir varlık olduğundan evrende tecelli eden bütün değerlerin hepsini kendinde toplar. Aşk, sadece tasavvuf ehlinin yaşayacağı bir hal değil, her insanın tecrübe edebileceği bir gerçektir. İnsan, insan olma şuuruna ancak sevgi ve aşkla ulaşabilmektedir. Bu konuda Divan-ı Kebirinde o "aşkı olmayan kişinin insanlığını inkar ederim" dedi.
"BEŞERİ AŞK VE İLAHİ AŞK"
Mevlana aşkı, beşeri ve ilahi olmak üzere iki gurupta değerlendirir diyen Yakıt; "Ona göre aşk, bir süreçtir. İnsan, ilahi aşka girmeden önce, beşeri aşkla iyice yoğrulmalıdır. Beşeri aşkı şehvet zannedenler, aşkı asla anlamamışlardır. Ona göre aşk. her türlü sıkıntıların, üzüntülerin, endişelerin, streslerin, korkuların, bunalımların ve dertlerin devasıdır. Yani bütün hastalıklarımızın hekimidir" ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda ise katılımcıların sorularını cevaplayan ve kitaplarını imzalayan Yakıt'a günün anısına Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur tarafından çiçek takdim edildi. Yakıt'ta okuduğu güzel şiirinden ötürü konferansa katkıda bulunan Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya'ya çiçek takdim etti.
(ÜÖ-MB-İK)

10.12.2012 16:30:13 TSI

Editör: Wan Haber